home

Zwanger worden en zijn : u kunt hiervoor terecht bij Fertiliteit

Elke zwangerschap begint met het binnendringen van een zaadcel in een eicel: de bevruchting. Bij de bevruchting spelen de eierstok, de eisprong, de eileider en het slijm van de baarmoederhals een rol. Een zwangerschap kan worden aangetoond met urine- of bloedonderzoek of door middel van echoscopie. De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Gemiddeld duurt een zwangerschap veertig weken of 280 dagen. Zodra het lichaam het zwangerschaphormoon aanmaakt kan een vrouw zwangerschapsverschijnselen voelen. Gemiddeld hebben vrouwen tijdens een zwangerschap een gewichtstoename van 10 tot 15 kilo. Vanaf ongeveer 20 zwangerschapsweken voelt een vrouw de baby meestal enkele keren per dag bewegen. Meestal vindt de eerste controle plaats bij ongeveer 8 tot 12 weken zwangerschapsduur. Een normale bevalling vindt plaats na 37 en voor 42 weken.

Wanneer kun je weten dat er echt sprake is van een zwangerschap?

  • Blijft de menstruatie uit, dan kan, bij een zwangerschap, meestal al na een paar dagen het zwangerschaphormoon in de urine worden aangetoond: de zwangerschapstest is dan positief.
  • Ook met bloedonderzoek kan een zwangerschap worden aangetoond. Dan bekijkt men of en hoeveel zwangerschaphormoon (het HCG = humaan chorion-gonadotrofine) zich in het bloed bevindt.
  • Na ongeveer vijf zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is dus ongeveer drie weken na de bevruchting.
  • Of het hartje klopt kan vanaf ongeveer zes zwangerschapsweken worden beoordeeld.

Wanneer kun je voelen dat je zwanger bent?

Zodra het lichaam het zwangerschaphormoon aanmaakt, kunt u de bekende zwangerschapsverschijnselen voelen als misselijkheid en gespannen borsten. De baarmoeder zelf is vanaf ongeveer 12 weken zwangerschapsduur te voelen boven het schaambeen. Echt zichtbaar wordt de baarmoeder vanaf ongeveer 16 weken. Als het om uw eerste kind gaat, voelt u de eerste bewegingen van de baby meestal vanaf ongeveer 20 zwangerschapsweken. Bij een tweede kind gebeurt dat doorgaans iets eerder. De baarmoeder reikt bij 20 tot 24 weken ongeveer tot de navel, bij 36 weken ongeveer tot de ribbenboog.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Fertiliteit.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: