home

NIPT : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, die in Nederland sinds 1 april 2017 voor iedereen beschikbaar is. De NIPT is beter in het uitsluiten of het ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft, dan de combinatietest. Een ander voordeel van de NIPT is dat er geen risico’s zijn voor het ongeboren kind zoals bij invasieve testen. De NIPT biedt echter geen 100% zekerheid.

Tips

Neem mee

Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief zwangerschapskaart en benodigdheden om online te kunnen betalen.

Het onderzoek

Bloedafname voor de NIPT kan plaatsvinden op afnamelocaties Oost en West van OLVG

Met de NIPT wordt bloed van de zwangere afgenomen en onderzocht in een laboratorium. Het laboratorium test het bloed op down-, edwards-, en patausyndroom. De uitslag van de NIPT kan niet-afwijkend of afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag kan het zijn dat uw kind toch geen down-, edwards-, en patausyndroom heeft en is verder onderzoek nodig als bevestiging van de NIPT-uitslag. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat uw kind toch down-, edwards- of patau-syndroom heeft zo klein dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: