home

Watercontrastechoscopie : u kunt hiervoor terecht bij Fertiliteit

Met watercontrastechoscopie is het mogelijk afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar te maken. Een andere naam voor watercontrastechoscopie is waterecho of SIS (de afkorting van saline infusion sonohysterography). Een SIS kan worden uitgevoerd bij abnormaal bloedverlies, bij vruchtbaarheidsproblemen of bij onderzoek naar de oorzaak van herhaalde miskramen.

De gynaecoloog bespreekt waarom dit onderzoek bij nuttig kan zijn, wat de uitslag is en welke onderzoeken of behandelingen eventueel zullen volgen.

Verloop

Wat is watercontrastechoscopie?

Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.

Redenen voor watercontrastechoscopie

De belangrijkste reden voor een waterecho is een onduidelijk beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo. Voorbeelden zijn:

  • Afwijkingen in de baarmoederholte, zoals myomen (vleesbomen) of poliepen; deze veroorzaken soms afwijkend bloedverlies (hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies) of problemen bij het zwanger worden.
  • Bloedverlies na de overgang
  • Vormafwijkingen van de baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen.

Hoe verloopt een watercontraechoscopie?

Bij een waterecho ligt de patiënt op een gynaecologische stoel met de benen in beensteunen. Meestal maakt de echografist eerst een vaginale echo en brengt hij daarna een speculum (spreider) in de vagina. Er wordt door de baarmoederhals een dunne katheter in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens maakt de arts opnieuw een vaginale echo. Terwijl via de katheter steriel water in de baarmoeder gespoten wordt, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult. U kunt zelf meekijken. U hoeft voor dit onderzoek geen volle blaas te hebben.

Lees in de folder meer over het onderzoek en de complicaties.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Fertiliteit.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: