home

Verwijderen van de eerste rib : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

In de borstholte bevinden zich verschillende botten. Tussen de wervelkolom aan de rugzijde en het borstbeen aan de buikzijde bevinden zich de ribben. De bovenste rib wordt de eerste rib genoemd.

: op deze pagina snel naar

Betrokken afdeling
Chirurgie   Bekijk team

Deze eerste rib ontspringt samen met het sleutelbeen aan het bovenste puntje van het borstbeen. Het sleutelbeen loopt naar de schouder en is goed te voelen. De eerste rib loopt achter en onder het sleutelbeen in een ronde boog naar de wervelkolom. De eerste rib is niet te voelen. Tussen de eerste rib en het sleutelbeen bevindt zich een ruimte, de thoracic outlet genoemd. De zenuwen die komen vanuit de nek, en de bloedvaten die komen vanuit de borstholte en naar de arm gaan, lopen door deze ruimte. Ze verlaten hier de borstholte.

Als u last heeft van pijn aan uw schouder, arm of hand is het verwijderen van de eerste rib een oplossing. Er ontstaat zo meer ruimte voor zenuwen en bloedvaten waardoor de klachten verminderen. Bij sommige mensen is er niet genoeg ruimte voor de bloedvaten en zenuwen tussen de eerste rib en het sleutelbeen. Die raken daardoor bekneld en dit kan pijn of een tintelend gevoel veroorzaken aan uw arm of schouder. Dit noemen we het thoracic outlet syndroom.

Er zijn verschillende redenen om een eerste rib weg te nemen onder andere:  

  • Ingeklemde zenuw
  • Chronische beschadiging van de slagader of ader

De operatie

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de operatie bent u onder narcose. U gaat naar huis als u uw schouder goed kunt bewegen en de pijn onder controle is. Meestal is dit 2 of 3 dagen na de operatie.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: