home

Verstandskies verwijderen : behandeling met plaatselijke verdoving

Verstandskiezen zijn de achterste kiezen. Bij de meeste mensen komen de verstandskiezen door op latere leeftijd. Er is dan niet altijd plek in uw kaak voor de verstandskiezen. Daarom kunnen er problemen ontstaan als de verstandskiezen doorkomen. De arts verwijdert dan de verstandskies. U krijgt hiervoor plaatselijke verdoving. Het verwijderen van de verstandskies duurt ongeveer 20 minuten.

Over de verstandskiezen

De verstandskiezen zijn de achterste kiezen in de mond. Vaak krijgt u 4 verstandskiezen: 2 in de onderkaak en 2 in de bovenkaak. Soms liggen de verstandskiezen onder het tandvlees. Bij sommige mensen missen 1 of meer verstandskiezen. Dit is normaal en komt vaker voor.

Problemen met de verstandskiezen

De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die doorkomen. Soms zijn er problemen met de verstandskiezen. Vaak ontstaat er dan pijn in de kaak. Het is dan vaak beter om de verstandskiezen te laten verwijderen. Soms is het beter om de verstandskies te laten zitten. De MKA-chirurg bespreekt de mogelijkheden met u.
Een reden om een verstandskies te laten verwijderen kan zijn:

 • Er is te weinig ruimte in de kaak. De verstandskiezen blijven dan voor een deel onder het tandvlees liggen. Soms liggen de verstandskiezen zelfs helemaal onder het tandvlees. Hierdoor kan de verstandskies ontsteken.
 • Het gebied rond de verstandskies is lastig schoon te houden.
 • Er ontstaat tandbederf in de verstandskies. Dit noemen wij ook gaatjes.
 • De verstandskies groeit scheef en beschadigt de kies die ervoor ligt.
 • Door de verstandskies lukt het niet om een andere kies te vullen.
 • De verstandskies ontstaat uit het tandzakje. Dit tandzakje kan dikker worden. Er komt dan vocht in het tandzakje. Dit heet een cyste.

Laat uw verstandskies verwijderen voordat u er last van heeft. Als u al klachten heeft, is het moeilijker om de kies te verwijderen. Een verstandskies verwijderen gaat het best op jonge leeftijd. De wond geneest dan sneller en er is minder kans op complicaties. U kunt het beste uw verstandkies laten verwijderen voordat u 25 jaar bent.

Onderzoeken

Om te bepalen of u een behandeling nodig heeft, krijgt u een aantal onderzoeken. De arts bespreekt met u welke onderzoeken u nodig heeft.

Anamnese

Tijdens de afspraak bij de polikliniek Mondziekten, Kaakchirurgie en Aangezichtschirurgie vraagt de arts hoe de klacht is ontstaan en hoe lang u al klachten heeft. De arts vraagt ook welke medicijnen u gebruikt, of u allergieën heeft. Ook bespreekt de arts uw algemene gezondheid met u. Dit heet de anamnese.

Intra-oraal onderzoek

Vaak krijgt u ook een intra-oraal onderzoek. De arts kijkt in uw mond. De arts kan dan beoordelen of het nodig is om de verstandskies te verwijderen.  

Orthopantomogram

U krijgt ook vaak een orthopantomogram. Dit zijn röntgenfoto’s van uw gebit. Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via röntgenstralen. De röntgenstralen maken botten en kraakbeen zichtbaar. De afkorting van orthopantomogram is OPT.

CBCT-onderzoek

Om de verstandskiezen nog beter te zien, kan de arts een CBCT-onderzoek aanvragen. CBCT is de afkorting van Cone Beam Computer Tomografie. Een CBCT is een 3D beeld van de binnenkant van de mond. Een CBCT gebeurt met röntgenstralen. Met een CBCT worden de wortels en zenuwen van de kaak zichtbaar van verschillende kanten. U leest hier meer over op de webpagina: CBCT-onderzoek.

Zo gaat de behandeling

De behandeling

 • U krijgt een verdoving in uw kaak. De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. De verdoving is na 2 tot 3 minuten ingewerkt. U kunt dan geen pijn meer voelen in uw kaak.
 • Soms is het nodig om ruimte te maken rondom de kies. De arts maakt met een boortje ruimte rondom de kies. Het lijkt op een boortje zoals bij de tandarts.
 • De arts verwijdert de verstandskies. Soms is het nodig om de kies in 2 of meer delen te verwijderen. De arts weet dit niet altijd voor de behandeling. Houd hier rekening mee.
 • De arts hecht de wond. De hechtingen zijn oplosbaar. U hoeft dus niet terug naar het ziekenhuis voor het verwijderen van de hechtingen. De hechtingen lossen binnen ongeveer 2 weken op.
 • De arts legt een gaasje op de wond. U bijt 30 minuten op dit gaasje. Het gaasje zorgt ervoor dat uw wond niet gaat bloeden.
 • Het verwijderen van een verstandskies duurt ongeveer 20 minuten.

 

Na de behandeling

Als u zich goed voelt, mag u na uw behandeling meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.
Uw kaak is nog een paar uur na de behandeling verdoofd. Door de verdoving kunt u niet voelen of iets te heet is om te eten of drinken. Wees daarom voorzichtig met warm eten en drinken.
De eerste dagen na de behandeling kunt u klachten hebben van pijn, zwelling en koorts. Ook heeft het verwijderen van verstandkiezen risico’s. U leest hier meer over op de webpagina: Na een behandeling door een kaakchirurg.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: