Verstandskies verwijderen : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Het is beter om een verstandskies te verwijderen nog voordat u er last van heeft. Als u al klachten heeft, is het moeilijker om de kies te verwijderen. Ook is het in het algemeen het beste om het op jonge leeftijd te doen, omdat er dan minder complicaties zijn en de wond sneller geneest.

Verloop

Voorbereiding

De behandeling van het verwijderen van een verstandskies gebeurt onder plaatselijke verdoving. De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. Behandeling in algehele narcose is alleen mogelijk op medische indicatie met een verwijzing van een gediplomeerd angsttandarts, bijvoorbeeld via de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT).

De behandeling

  • Als de verdoving is ingewerkt, maakt de MKA-chirurg het tandvlees los en maakt hij ruimte rondom de kies.
  • Als de verstandskies verwijderd is, wordt het tandvlees gehecht met hechtmateriaal dat meestal vanzelf oplost.
  • Op de wond wordt een gaasje aangebracht waarop u stevig moet dichtbijten gedurende een half uur. Dit kan een nabloeding voorkomen.
  • De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling voelt u nog enkele uren het verdoofde gevoel. Als de verdoving is uitgewerkt is het normaal dat u klachten kunt hebben van pijn, zwelling en temperatuursverhoging. 

Tips

Pijnstiller

Het kan verstandig zijn al voor de behandeling een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) in te nemen om het grootste deel van de pijn nadien te voorkomen.

Muziek

Als u de geluiden tijdens de ingreep vervelend vindt, is het misschien prettig om ondertussen naar muziek te luisteren op uw eigen muziekdrager. Dit is geen enkel probleem.

Roken & alcohol

Roken en alcohol vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen.

Schoonhouden

Het is verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen om een eventuele nabloeding te voorkomen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De dag na de ingreep mag ook de wond voorzichtig worden geborsteld met een zachte (hand-) tandenborstel.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: