CBCT-onderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Met behulp van een CBCT kan een driedimensionaal beeld van (delen van) het hoofd en de hals gemaakt worden. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld zien hoe wortels van kiezen in de onderkaak liggen ten opzichte van de gevoelszenuw in de onderkaak.

CBCT staat voor Cone Beam Computer Tomografie en het is een onderzoek of scan met röntgenstralen. Een CBCT kunnen wij bijvoorbeeld gebruiken om te onderzoeken of wij implantaten kunnen plaatsen in de kaak of om een kaakcorrectie (osteotomie) te kunnen plannen.

Verloop

Voorbereiding

  • Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan voor het onderzoek contact op met de MKA-chirurg. Bij voorkeur maken wij geen foto’s tijdens de zwangerschap
  • Metalen voorwerpen of sieraden verstoren het onderzoek. Verwijder daarom eerst uw metalen voorwerpen (haarspelden, uitneembare gebitsprothesen), sieraden (oorbellen, halsketting, piercings, etc.) en kledingstukken waar metaal in zit.

het onderzoek

Bij het maken van een CBCT-scan zit u rechtop en draait het scanapparaat om uw hoofd gedurende ongeveer 1 minuut. Hiervan voelt u niets en tijdens de opname hoort u muziek.

Een polikliniekassistente voert het onderzoek uit en controleert of de beelden zijn gelukt. Het hele onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Na het onderzoek

De MKA-chirurg moet de foto’s eerst goed bekijken. Na ongeveer 2 weken krijgt u de uitslag tijdens een nieuwe afspraak bij de MKA-chirurg.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dat contact op met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: