home

CBCT-onderzoek : 3D-beeld

Bij klachten aan de kaak moet de arts soms onderzoeken hoe de wortels en zenuwen van de tanden in uw kaak liggen. Dit onderzoek heet een CBCT-onderzoek. CBCT is de afkorting van Cone Beam Computer Tomografie. Bij een CBCT-onderzoek maakt de arts een 3D-beeld van uw kaak. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Over het CBCT-onderzoek

Bij een CBCT-onderzoek maakt de arts een 3D beeld van de kaak. Een CBCT-onderzoek gebeurt met röntgenstralen. Door een CBCT-onderzoek zijn bijvoorbeeld de wortels en zenuwen van de kaak van verschillende kanten te zien.

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Draag geen kleding met metaal, zoals metalen ritsen, knopen of sieraden. Metaal houdt de straling tegen. Een CBCT-onderzoek kan mislukken als u kleding met metaal draagt.

Zo gaat het onderzoek

  • De medewerker van de polikliniek maakt de CBCT.
  • U neemt plaats op de stoel van het apparaat.
  • Probeer niet te bewegen als de CBCT gemaakt wordt. Voor een goede kwaliteit van het beeld is het belangrijk dat u zo stil mogelijk zit.
  • Het apparaat draait ongeveer 1 minuut langs uw hoofd en uw hals.
  • Als het apparaat klaar is met draaien, controleert de assistent of de beelden zijn gelukt.
  • Als de beelden niet zijn gelukt, dan doet u het onderzoek meteen opnieuw.
  • Het onderzoek duurt in totaal 15 minuten.

Uitslag

De arts beoordeelt de beelden. U krijgt de uitslag per telefoon of bij een volgende afspraak te horen. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de balie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie Oost, P4
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA), locatie West, route 1
020 599 36 01 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kaakchirurgie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: