Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De verdovende zalf brengt u aan op de huid van uw kind en dekt u af met een pleister of huishoudfolie. Hieronder ziet u hoe dat moet.
Voordat u naar het ziekenhuis komt, brengt u de zalf aan op de juiste plek. Deze plek is afhankelijk van de soort ingreep: het plaatsen van een infuus, bloedafname of een vaccinatie.
Omdat de zalf de huid verdooft, merkt uw kind minder van de ingreep. Dat is prettiger voor uw kind.
Soms reageert de huid van uw kind op de zalf. De huid kleurt dan wit of rood. Dit gaat vanzelf weer weg.
Leg uw kind op een positieve manier uit wat de zalf doet. Dus: de zalf verdooft de huid, waardoor de ingreep makkelijker gaat en het kind minder voelt.
Tips om uw kind goed voor te bereiden leest u op de webpagina: Onderzoek en behandeling bij een kind
Zorg dat u de zalf in huis heeft. U moet de zalf bewaren op kamertemperatuur tussen 15 en 25 graden. Bewaar de zalf niet in de koelkast.
U kunt ook zelf kant en klare emla pleisters kopen bij de drogist. De uitleg op deze pagina gaat over zalf uit een tube met losse pleisters, maar de werking is hetzelfde.
U bekijkt eerst de huid van uw kind. De verdovende zalf mag u alleen op een gezonde huid gebruiken. Als uw kind wondjes of eczeem heeft, neem dan contact op met de arts.
Minimaal 1 uur voor uw afspraak in het ziekenhuis brengt u de zalf aan. Schrijf de tijd op. De arts vraagt u hiernaar en weet dan wanneer de ingreep kan gebeuren.
Smeer de zalf op de juiste plek.
Voor een vaccinatie smeert u de zalf op de bovenarm. Afhankelijk van het aantal vaccinaties plakt u op 1 of 2 armen.
Voor een bloedafname of voor het plaatsen van een infuus smeert u de zalf op 4 verschillende plekken: de bovenkant van beide handen en in de plooi van beide elleboogplooien. In het ziekenhuis kijkt de zorgverlener wat de beste plek is voor de ingreep.
Kijk goed waar u de aderen ziet. Aderen zien eruit als blauwe lijntjes. Als u geen aderen ziet, doet u een streep zalf breedte op uw hand of in de plooi van de elleboog: op de foto's bij 'Tip' hieronder ziet u hoe dat moet.
Doe een bolletje zalf op de bovenkant van de hand of in de plooi van de elleboog.
Open de pleister.
Plak de pleister boven op de zalf. Haal de papieren rand van de pleister af. Druk de randen van de pleister goed aan. Als de pleister te klein is om alle zalf te bedekken, doe dan huishoudfolie om de pleister heen. Er kan dan geen zalf onder de pleister uit lekken.
Op de bovenkant van de hand:
In de plooi van de elleboog:
Schrijf op hoe laat u de zalf heeft gesmeerd. De arts vraagt u hiernaar.
Doe nu stap 1, 2, 3 en 4 op de andere hand en in de plooi van de andere elleboog.
Als u klaar bent met de zalf smeren, moet u uw handen goed wassen.
Als uw kind pleisters niet fijn vindt, kunt u over de zalf een gaasje of wc papiertje leggen en daaromheen huishoudfolie wikkelen. Gebruik maximaal 1 gaasje of 1 velletje wc-papier. Als u er meer gebruikt, trekt de zalf erin en werkt de zalf niet goed.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie Oost, P4
020 599 30 38 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl
Polikliniek Kindergeneeskunde, locatie West, route 32
020 510 88 90 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
kinderpoli@olvg.nl