home

Trombose : bloedstolsels in de bloedvaten

Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels worden gevormd in de bloedvaten. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor hart, hersenen of longen.


Bloedstolling is van levensbelang. Bij een verwonding herstelt het lichaam zo de beschadiging van een bloedvat. Maar als een bloedstolsel zomaar ontstaat - zonder nuttige reden - kan iemand daar ziek van worden. Er kan dan een bloedprop ontstaan. Als een bloedprop zo groot is dat hij een bloedvat afsluit, heet dit trombose. Het bloed kan dan niet meer doorstromen.

Artriële en veneuze trombose

Een bloedprop in de slagaderen, de bloedvaten die van het hart afgaan, wordt arteriële trombose genoemd. Hierbij kan een herseninfarct of hartinfarct ontstaan. Meestal ontstaat trombose in de aderen, de bloedvaten die naar het hart toegaan. Dit heet veneuze trombose. Bij veneuze trombose ontstaat een trombosebeen of van longembolie.


Trombose kan overigens in elke ader en slagader optreden Omdat het bloed niet goed (weg) kan stromen, wordt het lichaamsdeel dan dik en pijnlijk.

Hoe ontstaat het?

Trombose heeft verschillende oorzaken:

  • Slechte kwaliteit van het bloedvat, bijvoorbeeld door slagaderverkalking (artherosclerose).
  • Trage bloedsomloop
  • Te snelle bloedstolling

Behandelingen

Om te voorkomen dat het stolsel verder aangroeit, krijgt u medicijnen. Ook is het belangrijk te voorkomen dat de trombose in de toekomst gevolgen heeft, daarom krijgt u onder andere een elastische kous aangemeten.

Onderzoeken

Om te weten wat bij u de oorzaak is, kan een aantal onderzoeken nodig zijn, zoals:

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: