home

Transkatheter Aortaklep Implantatie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Een transkatheter aortaklepimplantatie wordt ook wel Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) genoemd. Indien er sprake is van een ernstige vernauwing van de aortaklep (aortaklepstenose), waarbij er geen klepvervanging via een open hartoperatie kan plaatsvinden, is deze alternatieve methode mogelijk. Hierbij wordt via een dunne slang (katheter) door de slagader, zonder de borstkas te openen, toegang tot het hart verkregen om een kunstklep te plaatsen.

Een aortaklepstenose is een ernstige vernauwing (stenose) van één van de vier hartkleppen, de aortaklep. De aortaklep ligt tussen de linker hartkamer en de grote lichaamsslagader (de aorta). Een aortaklepstenose is het meest voorkomende klepprobleem bij mensen boven de 70 jaar, maar kan ook op een jongere leeftijd optreden.

Alleen als u wordt afgewezen voor een klepvervanging via een standaard hartoperatie kunt u in aanmerking komen voor een TAVI. Om erachter te komen of een TAVI geschikt is voor u, zijn de volgende stappen nodig.

  • Bespreking door OLVG cardiologen en cardio-thoracaal chirurgen (hart-team) van uw gegevens.
  • Afspraak met verpleegkundig specialist tijdens het TAVI-spreekuur op de polikliniek.
  • Aanvullende onderzoeken: afhankelijk van de uitslagen van deze onderzoeken, wordt definitief besloten of u voor een TAVI in aanmerking komt.

Het implanteren van de aortakunstklep gebeurt in OLVG via een slagader van de lies.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: