home

Stress-echografie : echo-onderzoek van het hart

Met een echocardiogram ziet de arts of uw hart goed werkt. Dit gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken uw hart zichtbaar op een beeldscherm. Bij een stress-echo krijgt u nog een keer een echocardiogram. U krijgt dan medicijnen die uw hartslag sneller maken. Het is daarom belangrijk om 2 dagen voor het onderzoek te stoppen met bètablokkers. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Over een stress-echo

Een stress-echo is een onderzoek naar hoe uw hart werkt bij rust en bij inspanning. Om dit te kunnen meten, krijgt u medicijnen via een infuus in uw arm.

Een echocardiogram gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven zijn niet schadelijk.  Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden. Deze beelden zijn op een beeldscherm te zien. Een echocardiogram geeft informatie over werking van uw hart.

Zo bereidt u zich voor

  • Gebruikt u bloedverdunners of andere medicijnen? Of bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of jodium? Geef dit dan aan via MijnOLVG. Doe dit zo snel mogelijk.
    Als u MijnOLVG niet gebruikt, overleg dan met uw arts.
    Stop nooit zomaar met het innemen van uw medicijnen. Bespreek dit altijd met uw arts.
  • Draag bovenkleding die u makkelijk aan en uit kunt trekken. 
  • Gebruik 2 dagen voor het onderzoek geen bètablokkers anders gaat uw hartslag niet omhoog. En dat is tijdens dit onderzoek juist wel de bedoeling. 

Zo gaat het onderzoek

Voor het onderzoek

U gaat naar de kleedkamer en trekt uw bovenkleding uit. U trekt ook uw eventuele bh uit.

Het onderzoek

  • De echografist plakt plakkers op uw borst.
  • U ligt op uw linkerzij. Uw hart is dan beter te zien. 
  • De echografist beweegt de echokop naar het hart vanuit verschillende kanten. Op de echokop zit een laagje gel. De echokop is een soort microfoon. 
  • De geluidsgolven zijn als beelden te zien op een beeldscherm. Dit is een echocardiogram in rust.
  • U krijgt een infuus in uw rechterarm. Via het infuus krijgt u medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat uw hart sneller gaat kloppen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Door de medicijnen kunt u hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid of een licht gevoel in uw hoofd krijgen. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
  • Als uw hartslag hoog is, krijgt u nog een echocardiogram. 
  • Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. 

Tijdens het onderzoek bent u steeds onder controle van een arts. U krijgt hartfilmpjes en regelmatig wordt uw bloeddruk gemeten. 

Direct na het onderzoek

  • De arts verwijdert het infuus. 
  • Na het onderzoek kunt u zich moe voelen. 

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De cardioloog die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u. 

Naar huis

U mag na uw behandeling of onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek of via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Hartfunctieafdeling, locatie Oost, B1
020 599 34 39 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Polikliniek Cardiologie, locatie West, route 4
020 599 30 32 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: