home

PTNS-behandeling : behandeling bij een overactieve blaas

Als u een overactieve blaas heeft, kan een PTNS-behandeling nodig zijn. Bij een PTNS-behandeling prikkelen we de zenuwen die de functie van de blaas regelen. Daarna hoeft u minder vaak te plassen en kunt u uw plas beter ophouden. Voor deze behandeling komt u 12 keer naar het ziekenhuis.

Over de PTNS-behandeling

PTNS staat voor Percutane Tibialis Nervus Stimulatie. Bij een PTNS-behandeling prikkelen we de zenuwen die de functie van de blaas regelen. Na een PTNS-behandeling merkt u meestal dat u minder vaak moet plassen en uw plas beter kunt ophouden.
De zenuwen van de blaas zitten onderaan in de wervelkolom.
We prikkelen deze zenuwen via de enkel. Dit gebeurt met een kleine, dunne naald. Door deze naald sturen we steeds lichte elektrische prikkels. Meestal doet dit geen pijn.
Een PTNS-behandeling combineren we soms met andere behandelingen, zoals fysiotherapie of medicijnen.

Foto van voet met PTNS-behandeling

Zo gaat de behandeling

Voor de behandeling

U trekt 1 schoen en 1 sok uit. De rest van uw kleding houdt u aan.

De behandeling

Een PTNS-behandeling bestaat uit een serie van 12 losse afspraken, steeds met ongeveer een week ertussen. Een losse afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Iedere afspraak gaat hetzelfde:

 • U zit in de behandelstoel met uw voeten omhoog.
 • De verpleegkundige prikt de naald in uw enkel.
 • De verpleegkundige sluit de naald aan op een apparaatje, een neurostimulator. De neurostimulator stuurt elektrische prikkels naar de zenuwen onderaan de wervelkolom.
 • De verpleegkundige kijkt hoe uw lichaam reageert op de elektrische prikkels. Zo kan de verpleegkundige de juiste sterkte van de elektrische prikkels voor u bepalen.
 • U kunt de sterkte van de elektrische prikkels ook zelf aanpassen. Dit kan met de neurostimulator, die houdt u zelf vast.
 • De behandeling kan even gevoelig zijn, maar doen meestal geen pijn. Na de afspraak heeft u meestal geen klachten.

Resultaat van de behandeling

 • De PTNS-behandeling werkt niet meteen en werkt niet bij iedereen hetzelfde.
  Na ongeveer 6 afspraken merkt u meestal dat het gevoel dat u moet plassen minder wordt. Het is belangrijk om de eerste serie van 12 afspraken helemaal af te maken.
 • Na 12 afspraken bespreekt de arts of verpleegkundige met u hoe u op de PTNS-behandeling reageert. U hoort dan ook of u nog meer afspraken nodig heeft.
  Soms zijn er afspraken in de toekomst nodig om de behaalde resultaten te behouden. De klachten kunnen anders terugkomen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Urologie, locatie Oost, P3
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl 

Polikliniek Urologie, locatie West, route 16
020 510 86 94 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
urologie@olvg.nl 

Continentieverpleegkundige
020 599 36 98 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

Verpleegafdeling Urologie, locatie Oost, B7
020 599 27 03 (bij spoed, dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: