Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Om het onderzoek goed en pijnloos uit te voeren worden de huid en het longvlies door middel van een injectie met een dunne naald plaatselijk verdoofd. Dit voelt aan als een gewone 'bloedprik' en wordt als licht pijnlijk ervaren. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten, soms wat langer als langzaam veel vocht moet worden afgezogen bij een ontlastende punctie.
Terwijl u op de rand van het bed of de onderzoektafel zit, trekt u uw bovenkleding uit. Met behulp van van een echo wordt de punctieplaats bepaald. Het onderzoek is door de verdoving pijnloos, maar er kan wel een hoestprikkel ontstaan. De longarts staat meestal aan uw rugzijde en brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen (pleuraholte). Op de punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen. Het zo verkregen pleuravocht wordt zo nodig opgestuurd voor nader onderzoek. Op het wondje wordt een pleister gedaan.
Het is verstandig om het na het onderzoek een half uurtje rustig aan te doen. Afhankelijk van wat uw arts aangeeft, worden nog röntgenfoto's gemaakt om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.