home

Pleurapunctie : u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

Via een pleurapunctie wordt nagegaan of er vocht tussen de pleurabladen (longvliezen) aanwezig is, en zo ja, van welke aard dit vocht is. Ook kan het als ontlastende punctie gezien worden, omdat vochtophoping de long in verdrukking kan brengen en zo benauwd­heid kan veroorzaken. Door middel van een punctie kan dit vocht worden weggenomen.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals Sintrom mitis of Marcoumar? Meld dit dan vooraf aan uw arts.

Het onderzoek

Om het onderzoek goed en pijnloos uit te voeren worden de huid en het longvlies door middel van een injectie met een dunne naald plaatselijk verdoofd. Dit voelt aan als een gewone 'bloedprik' en wordt als licht pijnlijk ervaren. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten, soms wat langer als langzaam veel vocht moet worden afgezogen bij een ontlastende punctie.

Terwijl u op de rand van het bed of de onderzoektafel zit, trekt u uw bovenkle­ding uit. Met behulp van van een echo wordt de punctieplaats bepaald. Het onderzoek is door de verdoving pijnloos, maar er kan wel een hoestprikkel ontstaan. De longarts staat meestal aan uw rugzijde en brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen (pleuraholte). Op de punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen. Het zo verkregen pleuravocht wordt zo nodig opgestuurd voor nader onderzoek. Op het wondje wordt een pleister gedaan.

Na het onderzoek

Het is verstandig om het na het onderzoek een half uurtje rustig aan te doen. Afhankelijk van wat uw arts aangeeft, worden nog röntgenfoto's gemaakt om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: