home

Pijn bij het vrijen : u kunt hiervoor terecht bij Bekkenbodemcentrum Amsterdam

Veel vrouwen hebben last van pijn bij het vrijen. Dit is vaak pijn bij de ingang van de vagina, tijdens of na de gemeenschap. Iemand die hier regelmatig last van heeft kan minder makkelijk opgewonden raken en krijgt uiteindelijk minder zin om te vrijen. Het is voor veel vrouwen moeilijk om de klachten alleen op te lossen. Daarom kunt u hulp van ons krijgen. De seksuologen van OLVG organiseren groepsbijeenkomsten ‘Als je pijn hebt bij het vrijen’. Deelnemen aan deze bijeenkomsten kan alleen na verwijzing door een gynaecoloog.

Hoe ontstaat het?

  • Lichamelijke oorzaken van de pijnklachten kunnen vaginale schimmelinfecties, huidafwijkingen of hormonale veranderingen zijn. 
  • Angst kan ook een oorzaak zijn. Door de pijn worden vrouwen bang om gemeenschap te hebben. Daardoor kunnen vrouwen hun spieren in de bekkenbodem extra gaan aanspannen.
  • Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding kan weer leiden tot irritatie van de vagina. Wanneer vrouwen opnieuw proberen om gemeenschap te hebben zal dit weer pijnlijk zijn. Dit leidt weer tot een negatieve ervaring. Deze ervaring leidt dan opnieuw tot (spier)spanning.
  • Somberheid, relatieproblemen of andere psychische oorzaken kunnen tot pijn bij het vrijen leiden.

Groepsbijeenkomsten 'Als je pijn hebt bij het vrijen'

De groepsbijeenkomsten ‘Als je pijn hebt bij het vrijen’ zijn voor vrouwen van alle leeftijden. De partners zijn niet bij de bijeenkomsten aanwezig. Hun betrokkenheid en medewerking is vanzelfsprekend wel gewenst. Heeft u wel deze pijnklachten, maar nu geen partner? Ook dan is het zinvol om een gesprek met de seksuoloog aan te gaan.

Ervaring van een deelnemer

Het heeft me enorm opgelucht om samen met andere vrouwen te bespreken waar ik tegenaan loop tijdens het vrijen. Ik dacht altijd dat ik de enige was die hier last van had, omdat er in mijn vriendenkring nooit gepraat wordt over seksuele problemen. Door de huiswerkoefeningen heb ik stapsgewijs geleerd weer te vertrouwen op mijn lijf en te genieten van seks.”

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bekkenbodemcentrum Amsterdam van OLVG. Laatst gewijzigd: