home

Orale glucosetolerantietest bij zwangeren : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

De orale glucosetolerantietest wordt uitgevoerd om na te gaan of er sprake is van (zwangerschaps-) diabetes. De test wordt uitgevoerd als er een hoog risico bestaat voor het krijgen van (zwangerschaps-) diabetes.

: op deze pagina snel naar

Normaliter reageert het lichaam na de inname van suiker door de opname van suiker uit het bloed, waardoor de glucosewaarde van het bloed gaat dalen.

Om na te gaan of de reactie op de toediening van de suikeroplossing normaal verloopt wordt voorafgaand aan de test en aan het eind van de test bloed afgenomen. Na inname van de suikeroplossing zal de glucosewaarde in uw bloed hoog zijn en deze zal na 2 uur tot een bepaalde waarde gedaald zijn. (Zwangerschaps-) diabetes is waarschijnlijk als de glucose na afloop van de test hoog is gebleven of onvoldoende is gedaald.

Verloop

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor deze functietest is het belangrijk dat u nuchter bent voorafgaand aan de bloedafnames. Het is daarom belangrijk dat u vanaf middernacht niet meer eet of drinkt, ook kauwgom is niet toegestaan.

Medicijngebruik

Mocht u medicijnen gebruiken, overlegt u dan vooraf met de arts of deze wel of niet ingenomen mogen worden.

Het onderzoek

Voorafgaand aan de test wordt bloed afgenomen. Daarna krijgt u een suikerhoudend drankje te drinken. Tijdens het hele onderzoek mag u niet eten, drinken of roken. Het drinken van water is wel toegestaan. Tijdens de test vragen wij u rustig te blijven zitten. Na 2 uur wordt er bloed afgenomen. Na de laatste bloedafname is de test afgelopen.

Na het onderzoek

Na de test mag u gewoon weer eten en drinken.

De uitslag

Het Klinisch Laboratorium stuurt de uitslag van de test naar uw arts.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: