Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Vaak kan de arts de diagnose acute blindedarmontsteking gemakkelijk stellen, op basis van uw verhaal en de symptomen. Wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, moet de arts andere oorzaken van de klachten uitsluiten, zoals bijvoorbeeld een darminfectie, voedselvergiftiging of gynaecologische oorzaken zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokontsteking. Het onderzoek van de arts bestaat uit lichamelijk onderzoek. Bij vrouwen doet de arts eventueel ook inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarnaast worden vaak nog bloed en urine in het laboratorium onderzocht. Meestal krijgt u op de afdeling Radiologie een echografisch onderzoek van de buik. De arts maakt dan met geluidsgolven de organen in de onderbuik zichtbaar. Bij twijfel of onzekerheid over de juiste aandoening kan een CT-scan of een kijkoperatie onder narcose nodig zijn.
De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:
Welke methode zal worden gekozen is onder andere afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld.
Na de operatie heeft u een infuus voor vocht- en medicijntoediening. Wanneer u buikvliesontsteking had, krijgt u een aantal dagen antibiotica via het infuus. Na de operatie mag u direct weer beginnen met eten en drinken.
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie een normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie.
Soms kan na een forse acute blindedarmontsteking met pus in de buik later nog een zwelling met pus (abces) in de buik ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat dit abces chirurgisch moet worden behandeld of onder röntgencontrole kan worden aangeprikt. Dit noemen we een punctie. Eventueel laten ze dan een drain achter.
Meestal kunt u na één tot drie dagen weer naar huis. U kunt dan meestal weer normaal eten en drinken. Als u vanwege buikvliesontsteking antibiotica moet krijgen, kan de opname in het ziekenhuis langer duren (tot 7 dagen). Als u weer naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.
Het herstel thuis duurt nog een paar dagen tot enkele weken.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op de afdeling Chirurgie.