home

Operatie bij acute blindedarmontsteking : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

Als de diagnose acute blindedarmontsteking (appendicitis acuta) is gesteld, is het verwijderen van de ontstoken blindedarm noodzakelijk. De blindedarm (appendix) is een klein wormvormig aanhangsel van de dikke darm. De blindedarm heeft geen functie en kan daarom zonder gevolgen verwijderd worden.

Verloop

text-basics

Onderzoek en diagnose

Vaak kan de arts de diagnose acute blindedarmontsteking gemakkelijk stellen, op basis van uw verhaal en de symptomen. Wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, moet de arts andere oorzaken van de klachten uitsluiten, zoals bijvoorbeeld een darminfectie, voedselvergiftiging of gynaecologische oorzaken zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokontsteking. Het onderzoek van de arts bestaat uit lichamelijk onderzoek. Bij vrouwen doet de arts eventueel ook inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarnaast worden vaak nog bloed en urine in het laboratorium onderzocht. Meestal krijgt u op de afdeling Radiologie een echografisch onderzoek van de buik. De arts maakt dan met geluidsgolven de organen in de onderbuik zichtbaar. Bij twijfel of onzekerheid over de juiste aandoening kan een CT-scan of een kijkoperatie onder narcose nodig zijn.

Operatie

De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

  • Via een kleine snee rechts in de onderbuik
  • Via een kijkoperatie (laparoscopie). De arts brengt via een aantal gaatjes in de buikwand kleine instrumenten en een hele kleine camera in de buik. Deze minicamera is verbonden met een tv-monitor. Hij kan via de camera zijn handelingen zien op het tv-scherm en zo de operatie uitvoeren.
  • Via een snee midden in de onderbuik. De arts heeft dan een ruimere toegang tot de buik. Voor deze methode wordt gekozen wanneer het lijkt alsof u een buikvliesontsteking in de onderbuik heeft en waarbij de diagnose acute blindedarmontsteking niet zeker is.

Welke methode zal worden gekozen is onder andere afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld.

Na de operatie

Na de operatie heeft u een infuus voor vocht- en medicijntoediening. Wanneer u buikvliesontsteking had, krijgt u een aantal dagen antibiotica via het infuus. Na de operatie mag u direct weer beginnen met eten en drinken.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie een normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie.

Soms kan na een forse acute blindedarmontsteking met pus in de buik later nog een zwelling met pus (abces) in de buik ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat dit abces chirurgisch moet worden behandeld of onder röntgencontrole kan worden aangeprikt. Dit noemen we een punctie. Eventueel laten ze dan een drain achter.

Weer naar huis

Meestal kunt u na één tot drie dagen weer naar huis. U kunt dan meestal weer normaal eten en drinken. Als u vanwege buikvliesontsteking antibiotica moet krijgen, kan de opname in het ziekenhuis langer duren (tot 7 dagen). Als u weer naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Het herstel thuis duurt nog een paar dagen tot enkele weken.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op de afdeling Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: