home

Neuro-endocriene tumoren : u kunt hiervoor terecht bij Maag-Darm-Leverchirurgie

Neuro-endocriene tumoren (NET) of carcinoïd tumoren zijn zeldzame tumoren in het neuro-endocriene systeem. Neuro-endocriene cellen zitten in veel weefsels in het lichaam. Meestal ontstaan deze zeer langzaam groeiende tumoren in de blinde darm, soms in de maag, dunne darm, dikke darm en longen. Een kenmerk van de tumoren is dat ze hormonen en hormoonachtige stoffen produceren.

Behandeling

Afhankelijk van de plaats van de tumoren en eventuele uitzaaiingen zijn de volgende bahendelingen mogelijk:

Operatie

Het operatief verwijderen van de neuro-endocriene tumor en alle uitzaaiingen geeft de grootste kans op genezing. Soms kan voor een operatie gekozen worden om de klachten te verlichten.

Medicijnen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten, veroorzaakt door de productie van hormonen of hormoonachtige stoffen met medicijnen te bestrijden. Deze medicijnen zorgen ervoor dat aanmaak van deze stoffen wordt afgeremd.

Embolisatie

Bij een embolisatie wordt een celdodend middel ingespoten om de bloedtoevoer naar de neuro-endocriene tumor te onderbreken. Deze plaatselijke behandeling is mogelijk bij een tumor in de lever.

Klachten

  • ‘Flushing’: opvliegers en blozen. Deze aanvallen kunnen kort duren, maar ook enkele uren aanhouden. Opwinding, inspanning, alcoholgebruik en sommige voedingsmiddelen (zoals Franse kaas en scherpe kruiden) kunnen de aanvallen uitlokken.
  • Ernstige diarree, darmkrampen en veel darmgeluiden.
  • Ademhalingsstoornissen.
  • Slaapstoornissen en vermoeidheid.

Op de lange termijn kunnen de volgende symptomen voorkomen.

  • De hartkleppen worden minder soepel door extra bindweefselvorming. Dit kan leiden tot vochtophoping in de benen en in de buikholte. Dit wordt ook wel oedeem genoemd.
  • Het buikvlies wordt stugger en strakker door de vorming van bindweefsel. Hierdoor kan de patiënt nog meer last krijgen van darmkrampen en onregelmatige stoelgang.
  • De tumor kan zelf klachten veroorzaken als deze groter wordt. Bijvoorbeeld doordat de tumor op een ander orgaan gaat drukken of doordat in de darm een vernauwing of soms zelf een darmafsluiting ontstaat.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dat contact op met Maag-, Darm- en Leverchirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-Darm-Leverchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: