home

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. In Nederland komt MS voor bij ongeveer 1 op de 1000 inwoners. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS. De ziekte komt 2,5 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. MS treft vooral jonge mensen tussen 20 en 50 jaar. In de eerste jaren komen de verschijnselen vaak in aanvallen (‘schubs’), die geheel of gedeeltelijk herstellen.

Hoe ontstaat het?

De verschijnselen van MS ontstaan door beschadiging van de isolatielaag (myeline) van de zenuwen, waardoor zenuwimpulsen niet of minder goed doorgeleid worden. Welke verschijnselen ontstaan, hangt af van welke zenuwverbinding is aangedaan. Vaak kan het lichaam de schade repareren en zullen de verschijnselen herstellen. Op den duur raken de zenuwcellen zelf beschadigd, wat niet goed te repareren valt, met als gevolg dat de klachten blijven. De beschadiging van het myeline is het gevolg van ongecontroleerde activiteit van ontstekingscellen. Waarom dit gebeurt, is onbekend.

Klachten

MS is een ziekte die bij iedere patiënt anders verloopt. Niet alle verschijnselen zullen bij elke patiënt voorkomen. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

  • moeite met zien, meestal met één oog
  • dubbelzien
  • vermindering van kracht in bij voorbeeld de benen
  • vermindering van het gevoel
  • vermoeidheid
  • problemen met plassen, stoelgang en seks
  • stuurloosheid in armen en benen
  • lichte stoornissen van het geheugen en het denken
  • pijn in de armen of benen

Behandeling

Genezing van MS is helaas niet mogelijk. Er zijn wel medicijnen die de ziekte kunnen beïnvloeden (door bijvoorbeeld prednison duurt een aanval/schub vaak korter). Voor vragen hierover verwijzen wij u naar uw behandelend neuroloog. Ook zijn er medicijnen die de gevolgen van MS beïnvloeden, bijvoorbeeld medicijnen om spasticiteit te verminderen of om het plassen en de stoelgang te verbeteren.

De revalidatiebehandeling richt zich op het verminderen van klachten en kan u helpen zo optimaal mogelijk te participeren in de maatschappij.
De revalidatiebehandeling begint met een intake bij de revalidatiearts. De revalidatiearts is in dienst van Reade en houdt spreekuur in OLVG, locatie Oost.

Samen met u brengt de arts uw functioneren in kaart en volgt een lichamelijk onderzoek. Aan het eind van de intake worden alle bevindingen besproken en volgt een behandeladvies. Soms wordt u doorverwezen naar andere behandelaren of specialisten, vaak in OLVG (bijvoorbeeld een uroloog) of van Reade. Meestal volgt ook een behandeling in het revalidatieteam in OLVG. U kunt worden behandeld door een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, maatschappelijk werker en psycholoog. Zij werken nauw samen, ook wel interdisciplinair genoemd. Samen met u worden de doelen opgesteld waaraan u wilt werken. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor uw behandeling.

Over Reade

Reade biedt specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie en een compleet aanbod aan behandelprogramma's en behandelmethoden voor volwassenen, jongeren én kinderen. Daarnaast bieden zij extra diensten die gericht zijn op een zo goed mogelijke terugkeer naar eigen omgeving. Jaarlijks maken ruim 7.000 cliënten gebruik van de behandelprogramma's en behandelmethoden van Reade voor volwassenen, jongeren en kinderen. Reade is gevestigd op diverse locaties, verspreid in en rond Amsterdam.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Neurologie van OLVG. Laatst gewijzigd: