Inloggen met DigiD
U kunt eenvoudig inloggen in MijnOLVG met DigiD. U kunt de MijnOLVG-app downloaden in de App Store of Google Play Store.
De verschijnselen van MS ontstaan door beschadiging van de isolatielaag (myeline) van de zenuwen, waardoor zenuwimpulsen niet of minder goed doorgeleid worden. Welke verschijnselen ontstaan, hangt af van welke zenuwverbinding is aangedaan. Vaak kan het lichaam de schade repareren en zullen de verschijnselen herstellen. Op den duur raken de zenuwcellen zelf beschadigd, wat niet goed te repareren valt, met als gevolg dat de klachten blijven. De beschadiging van het myeline is het gevolg van ongecontroleerde activiteit van ontstekingscellen. Waarom dit gebeurt, is onbekend.
MS is een ziekte die bij iedere patiënt anders verloopt. Niet alle verschijnselen zullen bij elke patiënt voorkomen. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
Genezing van MS is helaas niet mogelijk. Er zijn wel medicijnen die de ziekte kunnen beïnvloeden (door bijvoorbeeld prednison duurt een aanval/schub vaak korter). Voor vragen hierover verwijzen wij u naar uw behandelend neuroloog. Ook zijn er medicijnen die de gevolgen van MS beïnvloeden, bijvoorbeeld medicijnen om spasticiteit te verminderen of om het plassen en de stoelgang te verbeteren.
De revalidatiebehandeling richt zich op het verminderen van klachten en kan u helpen zo optimaal mogelijk te participeren in de maatschappij.
De revalidatiebehandeling begint met een intake bij de revalidatiearts. De revalidatiearts is in dienst van Reade en houdt spreekuur in OLVG, locatie Oost.
Samen met u brengt de arts uw functioneren in kaart en volgt een lichamelijk onderzoek. Aan het eind van de intake worden alle bevindingen besproken en volgt een behandeladvies. Soms wordt u doorverwezen naar andere behandelaren of specialisten, vaak in OLVG (bijvoorbeeld een uroloog) of van Reade. Meestal volgt ook een behandeling in het revalidatieteam in OLVG. U kunt worden behandeld door een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, maatschappelijk werker en psycholoog. Zij werken nauw samen, ook wel interdisciplinair genoemd. Samen met u worden de doelen opgesteld waaraan u wilt werken. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor uw behandeling.
Reade biedt specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie en een compleet aanbod aan behandelprogramma's en behandelmethoden voor volwassenen, jongeren én kinderen. Daarnaast bieden zij extra diensten die gericht zijn op een zo goed mogelijke terugkeer naar eigen omgeving. Jaarlijks maken ruim 7.000 cliënten gebruik van de behandelprogramma's en behandelmethoden van Reade voor volwassenen, jongeren en kinderen. Reade is gevestigd op diverse locaties, verspreid in en rond Amsterdam.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Revalidatiegeneeskunde.