home

Mediastinoscopie : u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

Een mediastinoscopie kan helpen onderzoeken of er langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfklieren aanwezig zijn. Mede op basis van dit weefselonderzoek zal de verdere behande­ling van een longziekte bepaald worden.

Verloop

Voorbereiding

Voor de ingreep moet u minimaal vier uur nuchter zijn, dat wil zeggen dat u niet meer mag eten en drinken.

  • Meldt het de arts of verpleegkundige als u verkouden bent of koorts heeft.
  • Gebruikt u bloedverdun­nende middelen zoals Sintrom mitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.

Als voorbereiding op het onderzoek gaat u bij de anesthesioloog langs op het preoperatieve spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. Het onderzoek vindt meestal plaats onder algehele anesthesie (Lees ook de folder hierover onderaan de pagina). Voor de ingreep wordt u doorgaans twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. Het onderzoek zelf duurt gemiddeld twee uur.

Het onderzoek

Als u onder narcose bent, worden een of twee incisies (sneetjes) van vijf tot zes centimeter gemaakt in het hals- en borstgebied, namelijk in de hals zelf en/of links naast het borstbeen.

Via een buisje, met aan het uiteinde een lampje, kijkt de arts in het weefsel rondom de luchtpijp. Door het buisje worden stukjes weefsel weggenomen. Als het onderzoek is afgerond, worden de wondjes gehecht.

Na het onderzoek

Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u goed wakker bent, komt u weer op de afdeling terug. Hier kunt u rustig bijkomen terwijl regelmatig uw bloeddruk, pols, het wondje en het infuus gecontroleerd worden. Met de wond mag u gewoon douchen. Na zeven dagen worden de hechtingen verwijderd.

Naar huis
Een dag na het onderzoek mag u weer naar huis. De ingreep wordt over het algemeen als weinig belastend ervaren. Soms ontstaat door de ingreep een hese stem. Dit verdwijnt na een paar dagen weer vanzelf.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: