home

Letselverklaring : als u aangifte wilt doen

Als u letsel heeft en aangifte wilt doen, dan heeft u soms een letselverklaring nodig. Een letselverklaring beschrijft wat er gebeurd is en of er lichamelijke schade is. Bijvoorbeeld na een ongeluk in het verkeer. De GGD schrijft de letselverklaring.

Aanvraag letselverklaring

Wanneer u aangifte doet, hoort u van de politie of een letselverklaring nodig is. De politie maakt dan samen met u een afspraak bij de GGD. De politie vraagt een letselverklaring aan via een formulier. Om aangifte te doen, moet u dit formulier ondertekenen.
Alleen als u aangifte doet bij de politie kunt u een letselverklaring krijgen

Letselspreekuur GGD

Voor de letselverklaring heeft u een afspraak met een forensisch arts. Dit is een arts die werk doet voor de politie. De forensisch arts behandelt u niet. Voor medische hulp belt u de huisarts of gaat u naar het ziekenhuis.

De forensisch arts bekijkt uw schade. Voor de letselverklaring geeft u toestemming dat de arts:

  • lichamelijk onderzoek doet
  • samen met u een beschrijving maakt van de gebeurtenis
  • de schade beoordeelt en beschrijft
  • beoordeelt of uw schade past bij de gebeurtenis

Alleen de forensisch arts kan een letselverklaring schrijven. U kunt geen letselverklaring krijgen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Letselspreekuur Plus

Vindt u het moeilijk om uw verhaal te vertellen? Maak dan een afspraak bij het Letselspreekuur Plus. U kunt daar in alle rust uw verhaal vertellen. Het is niet nodig om eerst aangifte te doen. Wel heeft u een verwijzing nodig. Een verwijzing voor Letselspreekuur Plus krijgt u van de arts, het wijkteam of de politie.  

Contact

Bij de politie kunt u aangifte doen:

Bij de GGD kunt u een afspraak maken voor het letselspreekuur. De GGD kan u ook meer informatie geven.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Spoedeisende Hulp van OLVG. Laatst gewijzigd: