home

Ingegroeide teennagel : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid.

Hoe ontstaat het?

Waarom een teennagel ingroeit, is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk ligt het aan de stand van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of aan het schoeisel (te nauw, te smal). Zeker is dat het te kort afknippen van de hoeken van de nagel een rol speelt.

Klachten

Voornamelijk pijn, irritatie en/of een ontsteking.

Behandeling

Watten 

Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, zijn eenvoudige maatregelen vaak afdoende. De druk van de nagelrand kan worden verminderd door een plukje watten onder de nagel te schuiven.

Versmalling nagelrand 

Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn of een ontsteking veroorzaakt, is een versmalling van de nagelrand nodig. Deze versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer aan. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met de hierboven beschreven eenvoudige maatregelen opnieuw ingroei te voorkomen.

Verwijdering nagel

Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel met behulp van een etsende vloeistof (fenol) uit te schakelen. Afhankelijk van de bevindingen van de arts kan het soms nodig zijn de nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dat contact op met de afdeling Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: