Heup - heupprothese : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een heupprothese kan de pijnklachten in de versleten heup wegnemen. Dit gebeurt door het plaatsen van een kunstgewricht (heupprothese). De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een heupprothese is artrose. Artroseklachten kunnen behandeld worden met pijnstilling, fysiotherapie of met een heupoperatie.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie. 
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze dient u na de operatie te gebruiken.
  • Bekijk het voorlichtingsfilmpje over de gang van zaken rond de operatie.

Behandeling

Tijdens de heupoperatie vervangt de orthopedisch chirurg het aangetaste gewricht door een heupprothese. Om bij het heupgewricht te kunnen komen wordt een snee aan de achterkant van uw bovenbeen gemaakt. Vervolgens wordt het gewrichtskapsel geopend om de heupkop uit de heupkom te kunnen halen. Hierna wordt de kop verwijderd en de kom schoongemaakt. In het bekken wordt een nieuwe kom geplaatst. In het dijbeen brengt de orthopedisch chirurg een metalen pin in met daarop een kop. De heupprothese wordt, net als het oorspronkelijk gewricht, op de plaats gehouden door het gewrichtskapsel. Als de kop in de kom is gezet worden het gewrichtskapsel, de spieren en de huid weer dichtgemaakt (gehecht).

In de meeste gevallen verankert de orthopedisch chirurg de kom en de heupprothese met botcement in het bot. In andere gevallen wordt gekozen voor een heupprothese die zich vast klemt in het bot van het bovenbeen of in de heupkom. Deze onderdelen hebben een ruw oppervlak en een speciale laag waar bot beter ingroeit. Op welke manier de heupprothese vastgezet wordt is onder andere afhankelijk van uw leeftijd. De heupoperatie duurt één tot anderhalf uur.

Na de behandeling

Direct na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Een verpleegkundige controleert daar uw lichaamsfuncties. Wanneer uw bloeddruk en hartslag stabiel zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U heeft dan een infuus in uw arm om vocht en antibiotica (24 uur) toe te dienen. U mag direct beginnen met het drinken van water. Uitbreiden van drinken en eten is afhankelijk van eventuele klachten van misselijkheid.

Bij aankomst op de verpleegafdeling wordt u geholpen met het aantrekken van uw eigen makkelijk zittende kleding. Direct na aankomst op de verpleegafdeling zal u geholpen worden te starten met oefenen. Vier tot zes uur na de operatie zult u door een fysiotherapeut uit bed geholpen worden om de eerste wandelpassen te maken met uw nieuwe heup. De dag na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt.

We helpen u om u zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten zijn. Uw versleten heup is immers vervangen en verder bent u niet ziek.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Veelgestelde vragen

Bijna alle heupprothesen functioneren 15 jaar na de heupoperatie bij normaal gebruik nog naar volle tevredenheid. Als de heupprothese overmatig wordt belast zoals uitzonderlijk veel rennen en ander activiteiten met een grote belasting, kan de heupprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat. Hoe lang uw heupprothese goed blijft is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de chirurgische precisie waarmee de prothese is geplaatst en de manier van fixatie aan het bot. Hoe actief iemand is, eventuele infectie, overgewicht  en een val op de nieuwe heup spelen ook een rol. Als u rekening houdt met de belasting op uw heup dan heeft uw heupprothese een langere levensduur.

Het implanteren van een heupprothese is een vaak toegepaste operatie die veilig en heel effectief is gebleken. Patiënten hebben minder pijn en ervaren functieverbetering in vergelijking met hun gezondheidstoestand voor de heupoperatie. Het operatief vervangen van een heupgewricht is zelfs een van de succesvolste orthopedische ingrepen.

De gemiddelde leeftijd is 69 jaar (Bron: LROI rapportage 2018).

Helaas zal uw heupoperatie uitgesteld moeten worden als u een wondje heeft aan het been dat geopereerd moet worden. Mocht u in de week voor uw heupoperatie merken dat u een wondje heeft, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.

Geen enkele operatie is zonder risico. Zo bestaat ook bij deze heupoperatie een kleine kans op een medische complicatie zoals een hartaandoening, beroerte, longontsteking, blaasinfectie of een nieraandoening.

Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie. Drie tot vier maanden na de heupoperatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na een lange wandeling. ‘Startpijn’ (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan tot een jaar na de heupoperatie aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behan­deling.

Een of twee dagen na de heupoperatie gaat u (indien verantwoord) weer naar huis, hersteloord/zorghotel of een verpleeghuis.

U mag verwachten dat uw pijnklachten direct na de heupoperatie sterk verminderd zijn. Bij een groot deel van de patiënten verdwijnen de pijnklachten op termijn helemaal. Afhankelijk van het herstel, algehele conditie,  bezigheden, werk en sport kunt u rekenen op een aanzienlijk verbetering van uw mobiliteit. Wellicht komt u weer terug op het niveau van vóór de start van uw heupklachten, maar daarvoor is geen garantie te geven.

Meestal kan de heup na de operatie iets minder bewegen. Toch wordt de beweeglijkheid voor de meest dagelijkse activiteiten hersteld.

De meeste mensen kunnen bij ontslag uit het ziekenhuis de volgende activiteiten uitvoeren:

  • Zelfstandig lopen met een loophulpmiddel
  • Zelfstandig in en uit bed te stappen, op een stoel gaan zitten en weer opstaan.
  • Plaatsnemen op het toilet en weer opstaan.
  • Wassen en aankleden met de nodige hulpmiddelen.

De zwelling verdwijnt in de loop van enkele weken. Het is mogelijk dat na de heupoperatie een bloeduitstorting met een zwelling van het hele been ontstaat. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een heupprothese. U kunt de zwelling tegengaan door gedurende de dag regelmatig te lopen, kuitspieren te bewegen en het geopereerde been hoger te leggen.

Na ontslag uit het ziekenhuis adviseren we u om zo snel als mogelijk weer uw normale dagelijkse bezigheden op te pakken. De fysiotherapeut kan zich, samen met u, richten op de zaken die u graag wilt bereiken. U kunt hierbij aangeven wat belangrijk voor u is om weer te kunnen doen. Wij adviseren u om minimaal 6 weken door te gaan met oefenen, thuis en bij een fysiotherapeut. U kunt het beste een fysiotherapeut bij u in de buurt kiezen.

Wanneer u met ontslag mag, krijgt u een brief voor uw eigen fysiotherapeut mee om verder te revalideren. Actief blijven en doorgaan met oefenen is de snelste manier om helemaal te herstellen. Begeleiding van een fysiotherapeut is belangrijk bij het werken aan een goed looppatroon en het afbouwen van het gebruik van de krukken.

In het begin komt de fysiotherapeut bij u in huis. U spreekt zelf met de fysiotherapeut af wanneer u naar de praktijk zal komen.

Duizeligheid en misselijkheid komt regelmatig voor na een heupoperatie. Meestal is het een bijwerking van de anesthesie of medicatie.

Gebrek aan eetlust komt veel voor en kan tot een aantal weken na de heupoperatie duren. Toch is het belangrijk dat u gezond eet en voldoende drinken binnen krijgt om uw herstel te bevorderen.

Een ander veelvoorkomend probleem na een operatie is een moeilijke stoelgang, ook wel obstipatie genoemd. Dit wordt veroorzaakt door minder beweging, medicijnen en door verandering in voeding. Obstipatie kan snel worden opgelost als het vroeg wordt ontdekt.

Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer 6 weken na de operatie weer buiten gaan fietsen. Hiervoor dient u voldoende controle over uw been te hebben. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Het is aan te raden van tevoren te oefenen op een hometrainer, u kunt hier in overleg met uw fysiotherapeut mee starten. Over het algemeen wordt hiermee gestart als de hechtingen zijn verwijderd en de wond dicht is.

Om gas te kunnen geven, te schakelen en remmen heeft u een goede controle over uw been nodig. Als leidraad kunt u aanhouden dat het veilig is auto te rijden als u geen krukken meer nodig heeft.

Houd er rekening mee dat u niet aan het verkeer mag deelnemen als u (pijn)medicatie gebruikt met een gele sticker.

U kunt de dag na de heupoperatie weer douchen. Een bad nemen of zwemmen raden we niet aan tot de wond volledig genezen is. Dat is meestal na 4-6 weken.

Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Vermijd de eerste drie maanden hoge hakken en slippers.

Het dragen van een steunkous kan helpen om de zwelling in het been te verminderen. Indien dit noodzakelijk is krijgt u een steunkous van OLVG.

U mag direct na de heupoperatie op uw zij slapen. Bij het slapen op de zij is het aan te raden een kussen tussen de benen te plaatsen voor comfort.

Op de wond krijgt u een speciale waterafstotende pleister waarmee kunt u douchen. De wond kan nog wat bloed of (gelig) vocht lekken, dit is normaal. Gebruik geen crème of lotion op het litteken totdat de wond hersteld is. Wordt het wondgebied gezwollen of rood, of komt er vocht uit? Overleg dan met de verpleegkundig specialist/physician assistant.

Als de pijn minder is geworden kan dat betekenen dat de heupoperatie uitgesteld kan worden. Mocht u om welke reden dan ook twijfelen, bespreek dit dan met uw huisarts, verpleegkundig specialist/physician assistant of orthopedisch chirurg.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: