Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De heup is de plek waar het bekken vastzit aan het been. Het heupgewricht bestaat uit een kom (in het bekken, 1) en een kop (aan het dijbeen). De kom en kop passen precies in elkaar.
Ook een kunstheup bestaat uit een heupkom (2) en heupkop (3).
Aan de heupkop zit een metalen staaf (4, de steel). Daarmee maakt de chirurg de heupkop vast aan het dijbeen. Dit heet een totale heupprothese.
Een kunstheup kan geschikt zijn als u veel pijn heeft of als uw heup erg stijf is. Maar alleen als andere adviezen en behandelingen u niet genoeg hebben geholpen. Andere adviezen en behandelingen zijn bijvoorbeeld fysiotherapie, pijnstillers, ontstekingsremmers en een gezonde leefstijl.
U kunt bijvoorbeeld een pijnlijke en stijve heup hebben door:
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk?
Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn.
Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Bent u jonger dan 60 jaar? Dan bestaat de kans dat uw kunstheup op een gegeven moment vervangen moet worden. Kunstheupen slijten namelijk sneller bij mensen die actief zijn.
Een kunstheup is gemaakt van metaal, kunststof en/of keramiek.
Ook zijn er verschillende manieren om de kunstheup vast te maken aan het bot in uw lichaam.
Uw chirurg bespreekt met u welke kunstheup geschikt is voor u. Wat is belangrijk bij de keuze?
Problemen die tijdens en na een heupvervanging kunnen ontstaan zijn:
Na een heupvervanging zijn uw klachten niet direct weg. U gaat eerst revalideren. U leert hoe u uw nieuwe heup kunt gebruiken. De revalidatie kan 3 tot 6 maanden duren.
Met een nieuwe heup kunt u weer makkelijker bewegen. Meestal vermindert de pijn in de heup direct.
Een kunstheup gaat meestal jarenlang mee. Ongeveer 10 van de 100 patiënten hebben na 20 jaar een nieuwe kunstheup nodig.
Wilt u meer weten over heupvervanging dan kunt u aanvullende betrouwbare informatie vinden op de website van:
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over kunstheupen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.
Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl
Een deel van de informatie op deze pagina komt van Thuisarts.nl. Thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. De Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Akwa GGZ werken mee aan Thuisarts.nl.