home

FESS : u kunt hiervoor terecht bij Keel-, Neus- en Oorheelkunde

FESS staat voor Functional Endoscopic Sinus Surgery en is een techniek voor operaties aan het inwendige van de neus en de neusbijholten. Bij een FESS wordt een endoscoop ingebracht in de neus. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig de inhoud van de neus bestudeerd kan worden. Kijkend door de endoscoop die via de neusopening is ingebracht, kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten openen.

Verloop

Voorbereiding

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Wij adviseren u zeker 24 uur voor de behandeling geen alcoholhoudende dranken te nuttigen.

  • Als de operatie voor 10 uur begint, mag u vanaf middernacht niets meer eten en drinken.
  • Als de operatie tussen 10 en 12 uur begint, mag u voor 8 uur nog heldere vloeistof drinken, zoals water, thee, appelsap of koffie zonder melk.
  • Als de operatie na 12 uur is gepland, mag u tot 7 uur nog een licht ontbijt gebruiken, zoals een beschuitje met jam en een kop heldere vloeistof.

Medicijngebruik

Met uitzondering van bloedverdunners kunt u eventuele medicijnen gewoon blijven gebruiken.

  • Neem over het gebruik van bloedverdunners contact op met de trombosedienst of de arts die u de tabletten heeft voorgeschreven. Die vertelt u hoeveel dagen vóór de dagbehandeling u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Als u medicijnen voor astma of diabetes gebruikt, brengt u die dan mee.
  • Gebruik gedurende een week voor de ingreep geen aspirine of aspirinehoudende middelen. Ook na de ingreep is aspirinegebruik niet toegestaan.

De behandeling

U krijgt een kledingkastje toegewezen en u krijgt de gelegenheid zich om te kleden in operatiekleding. Daarna wordt u begeleid naar de poliklinische behandelkamer, waar u plaatsneemt op bed. Vervolgens krijgt u de verdoving toegediend.

Verdoving

Om de behandeling goed en pijnloos uit te voeren, wordt u door de behandelend arts lokaal verdoofd. De eerste verdoving bestaat uit in medicijn gedrenkte watjes. Die worden in de neus ingebracht en na vijftien minuten weer verwijderd. Dan volgt nog een verdoving, met behulp van wattenstokjes die in een medicijn gedrenkt zijn. De wattenstokjes worden diep in de neus ingebracht en moeten ongeveer vijftien minuten blijven zitten. Deze verdoving kan vervelend zijn.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt vijftien tot dertig minuten. In totaal bent u ongeveer twee tot drie uur in het ziekenhuis.

Nazorg

Naar huis

Aan de hand van uw gezondheidstoestand bepaalt de arts wanneer u precies naar huis mag.

Wij raden aan voor begeleiding en vervoer te zorgen. De ingreep kan uw rijvaardigheid zodanig beïnvloeden dat actieve deelname aan het verkeer onverantwoord is. Ook het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden. Neem ook de dag na de ingreep nog niet actief deel aan het verkeer.

Pijnbestrijding

Als u last krijgt van wondpijn, kunt u 500 miligram paracetamol innemen, maximaal vijf per dag.

Adviezen

  • Snuit de eerste dagen na de ingreep uw neus niet.
  • Wij adviseren de eerste dag thuis te blijven, niet te bukken en niet te persen.
  • Gebruik geen warme maaltijd en warme dranken.
  • Ook het nemen van een warme douche raden wij de eerste dag af.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van OLVG. Laatst gewijzigd: