home

Elleboog-instabiliteit : problemen met de banden van de elleboog

Bij elleboog instabiliteit kan de elleboog niet meer goed bewegen. De elleboog bestaat uit gewrichten. Om de gewrichten zitten pezen, banden en spieren. Als de pezen en banden slap worden door een val of ruk aan de arm, kan de elleboog niet meer goed bewegen. De behandeling is fysiotherapie of een operatie.

Over elleboog-instabiliteit

In de elleboog komt het bot van de bovenarm en de botten van de onderarm samen. De botten in de elleboog zijn verbonden met gewrichten. De pezen, banden en spieren rond de gewrichten zorgen ervoor dat u de elleboog goed kunt bewegen. Een goed bewegende elleboog is stabiel.

De elleboog heeft 2 banden. De binnenband zit aan de binnenkant van uw elleboog en de buitenband zit aan de buitenkant van uw elleboog. Bij elleboog-instabiliteit is 1 van de banden te slap. De gewrichten krijgen dan te veel ruimte. We noemen de elleboog dan instabiel.

Oorzaken van elleboog-instabiliteit

Er zijn verschillende oorzaken van elleboog-instabiliteit:

  • De banden rond de gewrichten in uw elleboog zijn beschadigd. Bijvoorbeeld door een val of een ruk aan de arm, waarbij de elleboog uit de kom is geweest.
  • De pezen en spieren aan de binnenkant van uw elleboog zijn overbelast. Bijvoorbeeld door sporten zoals honkbal. Doordat de banden te slap zijn, worden de overbelaste pezen en spieren aan de binnenkant van uw elleboog erger. Dit heet chronische elleboog-instabiliteit

Klachten bij elleboog-instabiliteit

Elleboog-instabiliteit aan de binnenband

Bij elleboog-instabiliteit aan de binnenkant van uw elleboog kunt u het gevoel hebben dat uw elleboog opnieuw uit de kom gaat. Ook kunt u sommige bewegingen niet met de elleboog maken. Vaak heeft u ook pijn aan de binnenkant van de elleboog.

Elleboog instabiliteit door de buitenband

Bij elleboog-instabiliteit aan de buitenkant van uw elleboog kunt u het gevoel hebben dat uw elleboog blokkeert. Ook klikt en knakt uw elleboog bij bewegen. Dit kan pijn doen. De klachten zijn er bij het draaien van uw onderarm of bij het strekken van de elleboog.

Behandelingen bij elleboog-instabiliteit

Fysiotherapie

De behandeling voor elleboog instabiliteit is meestal fysiotherapie. De fysiotherapeut oefent met u het bewegen van de elleboog. Ook doet u oefeningen om uw elleboog meer stabiel te maken.

Operatie

Als de elleboog instabiliteit niet verdwijnt met fysiotherapie, kunt u soms een operatie krijgen. Tijdens de operatie worden de banden rond de gewrichten in de elleboog hersteld. Uw arts bespreekt met u of een operatie voor u een oplossing kan zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Orthopedie, locatie Oost, P3
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

Polikliniek Orthopedie, locatie West, route 5
020 510 88 84 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
mailorthopedie@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: