Elleboog Instabiliteit : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Als de elleboog instabiel is, heeft u misschien een operatie nodig.

Wat is het?

De elleboog bestaat uit drie botten die bij elkaar komen in twee gewrichten. De humerus (bovenarm), de ulna (ellepijp, onderarm) en radius (spaakbeen, onderarm). De gewrichten zorgen dat de elleboog kan bewegen. De pezen, banden en spieren zorgen voor de stabiliteit. Wanneer de pezen en banden slap zijn en te veel ruimte geven aan het gewricht, wordt het gewricht instabiel.

Hoe ontstaat het?

Instabiliteit van de elleboog ontstaat door een val of ruk aan de arm waarbij de elleboog (bijna) uit de kom is geweest. Hierdoor kan beschadiging ontstaan van de binnen (mediale collaterale ligament)- of buitenband (laterale collaterale ligament). Instabiliteit als gevolg van letsel van de binnenband komt vaker voor dan letsel van de buitenband.
Daarnaast kan er sprake zijn van chronische instabiliteit. Dit kan ontstaan bij langdurige overbelasting van de structuren aan de binnenzijde van de elleboog. We zien dit vaker bij (werp)sporters.

Klachten

Letsel binnenband (mediale collaterale ligament)

Klachten bij letsel aan de binnenband zijn een instabiel gevoel, het gevoel dat de elleboog opnieuw uit de kom gaat. Ook kan er sprake zijn van verlies van controle over de bewegingen van de elleboog. De pijn wordt meestal ervaren twee centimeter onder de binnenste botknobbel (mediale epicondyl).

Letsel buitenband (laterale collaterale ligament)

Klachten bij letsel van de buitenband geven klachten als pijnlijke klikken, snappen of blokkeren van de elleboog. De klachten treden meestal op tijdens het draaien van de onderarm (supinatie) en de laatste graden van de strekking van de elleboog.

Behandelingen

Niet-operatieve behandeling

De niet-operatieve behandeling van een letsel van de binnen- of buitenband bestaat uit fysiotherapie. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de elleboog worden verbeterd en kan oefentherapie bijdragen aan het leren stabiliseren van de elleboog. Over het algemeen kan iemand hierdoor goed functioneren in het dagelijks leven na de revalidatie.

Operatieve behandeling

Als er sprake is van aanhoudende instabiliteit of als de onderliggende zenuw (nervus ulnaris) door de instabiliteit geïrriteerd blijft, dan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. De operatieve behandeling bestaat uit het herstellen van de band (reconstructie).

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: