home

Decubitus- en wondzorg : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

Decubitus (ook wel doorliggen of doorzitten genoemd) kan iedereen krijgen die door ziekte of een ongeval in een bed, stoel of rolstoel moet blijven. Vaak leidt dit tot pijn, langer verblijf in een ziekenhuis of verpleeghuis, en tot trager herstel van gezondheidsproblemen. Gelukkig kan decubitus in veel gevallen worden voorkomen. En als decubitus toch ontstaat, hoeft het niet erger te worden.
  • Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, ligt u vaak meerdere uren per dag in bed. Het risico op decubitus, ook wel doorliggen of doorzitten genoemd, verhoogt daarmee.
  • Decubitus ontstaat doordat iemand te lang in dezelfde houding in bed zit of ligt. Het wordt veroorzaakt door druk- en schuifkrachten, zoals onderuitzakken en schuren over het laken.
  • Beruchte plekken zijn de billen, hielen, heupen, knieën, oren, ellebogen en schouders.
  • De algehele conditie van de patient speelt een grote rol.

Betrokkenen bij decubituszorg

Om decubitus tijdens uw opname te voorkomen, letten de artsen en verpleegkundigen van uw afdeling goed op of u een verhoogd risico heeft op decubitus of dat u verschijnselen heeft van de aandoening. Op elke verpleegafdeling zijn er verpleegkundige ‘aandachtsvelders’, die geregeld extra bijscholing krijgen op dit gebied. Daarnaast zijn fysiotherapeuten en diëtisten betrokken bij het voorkomen en signaleren van de decubitus.

Ook zijn er verpleegkundig specialisten decubituspreventie/wondzorg werkzaam in OLVG. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van decubituspreventie en wondzorg. Deze verpleegkundig specialisten ondersteunen de afdelingsverpleegkundigen en artsen op het gebied van preventie en behandeling. Zij kunnen een advies op maat voor u maken. Kijk voor meer informatie ook bij Wondexpertisecentrum.

In onze folder leest u hier meer over en vindt u informatie over hoe u decubitus kunt voorkomen.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: