home

Complicaties van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Gelukkig zijn ernstige vormen en complicaties van zwangerschaps-hypertensie zeldzaam. Wanneer er naast de hoge bloeddruk ook een abnormale hoeveelheid eiwit in de urine aanwezig is, spreekt men niet van zwangerschaps-hypertensie maar van pre-eclampsie.

De kans op complicaties neemt dan toe. Het is dan beter dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen. De ernst en het verloop van pre-eclampsie kunnen sterk wisselen. Sommige vrouwen hebben lange tijd weinig of geen klachten, andere worden in korte tijd ernstig ziek.

Het HELLP syndroom

Dit is een ernstige vorm van pre-eclampsie. HELLP staat voor Hemolysis, afbraak van de rode bloedcellen, Elevated Liver enzymes, verhoogde leverenzymen, en Low Platelets, een laag aantal bloedplaatjes. Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal ziek. Vaak hebben zij ernstige pijn in de bovenbuik, soms met uitstraling naar de zijkant van de buik of rug. Ook misselijkheid en hoofdpijn komen veel voor.

De klachten kunnen in aanvallen optreden: ze verdwijnen vaak na enige uren tot dagen om later weer terug te komen. Het HELLP-syndroom is dan ook een ernstig ziektebeeld waarvoor ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Eclampsie

Bij ernstige zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie treden in zeer zeldzame gevallen stuipen op. Er wordt dan gesproken van eclampsie. Stuipen, ook wel convulsies of insulten genoemd, zijn trekkingen van de armen en benen. Soms wordt er op de tong gebeten en kan er sprake zijn van urineverlies.

De vrouw merkt er zelf niets van, omdat zij even in coma raakt. De gynaecoloog geeft medicijnen om de stuipen te stoppen en nieuwe aanvallen te voorkomen. Zeer intensieve bewaking is noodzakelijk, soms op een intensive care afdeling.

Eclampsie is een ernstige situatie die in enkele gevallen levensbedreigend kan zijn door bijkomende complicaties, zoals hersenbloeding, lever- of nierbeschadiging of problemen met de bloedstolling. Gelukkig herstellen de meeste vrouwen uiteindelijk helemaal. Wel is er meer risico voor de gezondheid van de baby. Complicaties zoals het loslaten van de placenta komen vaker voor.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: