home

Clostridium-bacterie : maatregelen om verspreiding te voorkomen

Clostridium difficile is een bacterie. Als deze bacterie uw darmen zit, kunt u last krijgen van diarree, buikpijn en koorts. Als u diarree heeft door de Clostridium-bacterie, en u bent opgenomen in OLVG, nemen we maatregelen. Zo zorgen we dat andere patiënten of medewerkers niet ziek worden door deze bacterie.

Clostridium-bacterie bij kwetsbare patiënten

De Clostridium-bacterie kan bij gezonde mensen in de darmen zitten zonder klachten te geven.
Als u bepaalde antibiotica gebruikt of een slechte weerstand heeft, kan de bacterie groeien en gifstoffen maken. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek bent of na een grote operatie. Van de gifstoffen wordt u ziek. Als u ziek wordt door de bacterie, krijgt u meestal antibiotica. Uw arts bespreekt de behandeling met u.

Maatregelen in het ziekenhuis

Als u besmet bent met de bacterie Clostridium difficile en in OLVG bent opgenomen, moet u in contactisolatie met een gele kaart. U verblijft dan op een eenpersoonskamer en er zijn speciale maatregelen zodat medewerkers en andere patiënten niet worden besmet.
Contactisolatie is nodig tot u 48 uur normale ontlasting heeft. Meer informatie over contactisolatie met een gele kaart leest u op de webpagina Contactisolatie.

Weer naar huis

Thuis geen speciale maatregelen nemen. Ook uw huisgenoten hoeven dit niet. 

Behandelingen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek deze dan met uw arts of verpleegkundige.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Infectiepreventie van OLVG. Laatst gewijzigd: