home

Buigpeeshersteloperatie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Buigpeesletsel wordt behandeld door het Handenteam, waarin de plastisch chirurg en handtherapeuten nauw samenwerken. De buigpeeshersteloperatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg. Die zoekt de uiteinden van de pees op en hecht ze aan elkaar.

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie gaat u bij de anesthesioloog langs op de polikliniek Preoperatieve Zorg. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. De operatie vindt meestal plaats onder regionale anesthesie. Met een injectie in de oksel wordt uw arm verdoofd.

De behandeling

De plastisch chirurg zoekt de uiteinden van de pees op en hecht ze aan elkaar. U krijgt een drukverband en gipsspalk waarbij uw hand en vingers gebogen zijn om geen spanning op de hechtnaad te krijgen. U krijgt een sling en een recept voor pijnstillers. De hechtingen worden na circa 2 weken verwijderd.

Na het onderzoek

Sling

Uw geopereerde hand is de eerste dagen dikker. Door de operatie en als gevolg van de zwaartekracht hoopt zich vocht op. Houd daarom uw hand steeds hoger dan uw hart. Draag de sling de hele dag. Als u zit of in bed ligt, gebruik dan een kussen onder de arm. Doe de mitella of sling 6 keer per dag af en houd uw arm 1 minuut gestrekt omhoog.

Nazorg

Ontzie uw arm en hand. Uw geopereerde vinger mag niet op eigen kracht buigen. U mag met de andere vingers ook geen kracht zetten. Zorg voor een goede basisconditie door elke dag voldoende te bewegen, niet te roken en met mate alcohol te drinken. Neem dagelijks 1000 mg vitamine C.

Controle

Enkele dagen na de operatie heeft u een afspraak bij de handtherapeut op de afdeling handrevalidatie. De (gips)spalk wordt verwijderd en de wond wordt gecontroleerd. De handtherapeut maakt een thermoplastische spalk waarin u gaat oefenen. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. U krijgt uitleg hoe u uw hand moet oefenen, zodat de geopereerde pees niet gaat verkleven. Oefen ieder uur een paar minuten.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: