Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Gebruikt u medicijnen, met name bloedverdunners, overleg dan ruim van te voren met uw arts of u hiermee door moet gaan.
Bent u zwanger, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Die kan overwegen een ander onderzoek te laten doen of het onderzoek uit te stellen. Een bronchoscopie kan in de eerste maanden van de zwangerschap namelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.
Als u allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen of verdoving, laat het de arts dan weten.
Voor het onderzoek moet u minimaal 4 uur nuchter zijn, dat wil zeggen dat u niet meer mag eten of drinken. Medicijnen mag u wel blijven gebruiken en met een klein slokje water innemen.
Als u een gebitsprothese hebt, moet u die tijdens het onderzoek uitdoen. Er wordt verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld, wat een hoestprikkel kan veroorzaken die na enkele seconden weer verdwijnt.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De arts leidt de bronchoscoop via uw neus of mond naar de luchtwegen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon door uw neus of mond ademen.
Via een lampje aan het eind van de scoop kan de arts de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen ervan bekijken. Soms wordt er wat slijm weggezogen en/of een klein stukje weefsel, een biopt, genomen voor microscopisch onderzoek.
Soms acht de arts het nodig om de luchtwegen te spoelen: lavage. Er wordt dan via de scoop vloeistof ingespoten en meteen weer afgezogen. Het afgezogen vocht wordt op het laboratorium onderzocht. Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van een biopt zijn pijnloos.
Het onderzoek duurt 10 to
Voor het onderzoek verdooft de arts of verpleegkundige uw keel en bovenste luchtwegen met een spray. Dit is nodig om het hoestreflex te onderdrukken.
t 20 minuten.
Het is belangrijk dat u tot 2 uur na het onderzoek niet eet of drinkt. De verdoving in de keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken.
Het kan zijn dat u een tijdje een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft en wat moeilijker slikt door de verdoving. Ook kan het zijn dat u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoest. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het verdwijnt vanzelf weer binnen 1 tot 2 dagen.
Als uw luchtwegen gespoeld zijn, kunt u 's avonds koorts krijgen en/of een pijnlijk gevoel hebben bij het ademhalen. Dit is een normaal verschijnsel. Is het de volgende dag nog niet over, neemt u dan contact op met uw arts.
Als er stukjes weefsel via de bronchoscoop zijn weggenomen, is er een kleine kans op complicaties zoals bloedingen. Over het algemeen zijn die niet ernstig en gaan ze vanzelf weer over.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.