home

Broekplassen, incontinentie voor urine bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Bij incontinentie heeft een kind onvoldoende controle over de blaas- en sluitspieren. Hierdoor plast het overdag en/of ’s nachts in de broek. Incontinentie voor urine kan erg vervelend zijn. Uw kind kan zich schamen voor de natte plekken of de urinegeur in de kleding.

Hoe ontstaat het?

Alle kinderen beginnen hun leven incontinent. De meeste kinderen worden zindelijk als ze 2 of 3 jaar oud zijn. Ze hebben dan overdag geen luier meer nodig. Soms duurt zindelijk worden langer of zijn er toch nog vaak ongelukjes. Een kind heeft dan natte broeken. Ook komt het vaak voor dat een kind opeens moet rennen naar de wc, wiebelt om de plas op te houden of uit alle macht benen en billen tegen elkaar knijpt.

Klachten

Er bestaan verschillende vormen van incontinentie: een overactieve blaas, een verkeerde plastechniek of een hypoactieve blaas.

Een overactieve blaas

Bij een overactieve blaas maakt de blaasspier onwillekeurige krampbewegingen waardoor een kind plotseling heel nodig moet plassen. De aandrang is opeens heel heftig. Kinderen met een overactieve blaas plassen meestal heel vaak per dag.

Verkeerde plastechniek

Een kind kan zichzelf een verkeerde plastechniek hebben aangeleerd. Dit heet dysfunctional voiding. Hierbij ontspannen kinderen zich onvoldoende tijdens het plassen. Er blijft dan steeds een beetje urine achter in de blaas. Dit geeft een vergrote kans op urineweginfecties.

Hypoactieve blaas

Kinderen met een hypoactieve blaas voelen niet hoe vol hun blaas is. Ze plassen in hun broek doordat de blaas te vol raakt.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: