home

Dexa-scan dichtheidsmeting van het bot : onderzoek botontkalking

Bij een dichtheidsmeting van het bot meet de arts hoeveel kalk er in uw botten zit. De hoeveelheid kalk bepaalt de dichtheid van uw botten. Als de dichtheid van het bot minder wordt, noemen we dit botontkalking. Het onderzoek gebeurt met een speciaal röntgenapparaat. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Zo bereidt u zich voor

Bent u zwanger of mogelijk zwanger?

Neem dan voor het onderzoek contact op met uw arts. Tijdens een zwangerschap doen we liever geen onderzoek met straling.

Geeft u borstvoeding?

Via de borstvoeding krijgt uw baby een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof binnen. Wij adviseren u om de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek af te kolven en weg te gooien.

  • Heeft u in de week voor uw afspraak een onderzoek met contrastmiddel gehad? Vertel dit dan aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde of Radiologie. Soms moeten we het onderzoek uitstellen.
  • Heeft u een heupprothese of andere metalen delen in uw rug of bekken? Vertel dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.
  • Draag geen kleding met metaal zoals metalen ritsen, knopen of sieraden. Metaal houdt de straling tegen. Het onderzoek kan dan mislukken. Als u kleren met metaal draagt, moet u deze kleren voor het onderzoek uittrekken: bijvoorbeeld een bh met beugel of broek met metalen knoop.

 

Zo gaat het onderzoek

U ligt tijdens dit onderzoek op een speciaal bed. We maken foto’s van de onderkant en het midden van uw rug en van uw heupen.
Probeer niet te bewegen als de foto gemaakt wordt. Voor een goede kwaliteit van de foto's is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.

Naar huis

U mag na het onderzoek meteen naar huis. U kunt zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer.  

Uitslag van onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG of per e-mail. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Afdeling Radiologie, locatie Oost, P2
020 599 33 25 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)
radiologieoosterpark@olvg.nl

Afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie West, route 12
020 510 88 77 (op werkdagen van 08.15 tot 16.45 uur)
nucleairegeneeskunde@olvg.nl

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: