Borstonderzoek : u kunt hiervoor terecht bij Radiologie

Voor borstonderzoek in OLVG heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. U krijgt dan altijd een afspraak op de afdeling Radiologie. Soms verwijzen wij u door naar de mammapoli (mamma betekent borst in het Latijn). De mammapoli is een onderdeel van afdeling Chirurgie.

Uw afspraak op afdeling Radiologie

Vanwege een afwijking van uw borst is onderzoek nodig. Uw huisarts heeft u daarom doorverwezen naar het ziekenhuis. De huisarts kan kiezen uit sneldiagnostiek, dan heeft u een afspraak binnen 48 uur, of een standaard afspraak binnen enkele werkdagen. Om inzicht te krijgen in de aard van de afwijking gaat u eerst naar afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek (mammografie). De radioloog beoordeelt de foto's. Soms is het nodig om ook een echografie te maken van uw borst. Bent u nog geen 30 jaar? Dan krijgt u eerst een echografie en indien nodig een mammografie.

Soms is ook weefselonderzoek nodig. Als dat bij u nodig is, bespreekt de radioloog dat met u. Het weefselonderzoek kan direct plaatsvinden op de afdeling Radiologie.

Als er geen weefselonderzoek nodig is, dan wordt de uitslag van de mammografie en/of echografie naar uw huisarts gestuurd.

Weefselonderzoek

Weefselonderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie via een punctie of via een biopt.

Bij een punctie worden cellen via een holle naald uit de borst gezogen.
Bij een biopt wordt onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel afgenomen.

Het weefselonderzoek vindt plaats op dezelfde dag als de mammografie en/of echografie. Houd er rekening mee dat de afspraak dan wat langer duurt.

Mammapoli

Indien weefselonderzoek heeft plaatsgevonden wordt u doorverween naar de Mammapoli. Op de Mammpoli krijgt u de uitslagen en wordt u verder begeleidt.

De radioloog beoordeelt direct de beelden van het radiologisch onderzoek. De uitslag van het weefselonderzoek is niet meteen bekend. Heeft u een punctie in de ochtend gehad, dan krijgt u de uitslag diezelfde middag. Is de punctie in de middag, dan krijgt u de uitslag de volgende dag. De uitslag van een biopt krijgt u uiterlijk 3 werkdagen later.

Onderzoeken

Bij borstonderzoek kunnen de onderstaande onderzoeken worden uitgevoerd.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Mammapoli.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: