Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Soms is ook weefselonderzoek nodig. Als dat bij u nodig is, bespreekt de radioloog dat met u. Het weefselonderzoek kan direct plaatsvinden op de afdeling Radiologie.
Uw afspraak begint met een röntgenfoto van uw borsten. Dit noemen we een mammografie (mamma betekent ‘borst’ in het Latijn). De radioloog beoordeelt de beelden.
Een radiodiagnostisch laborant maakt de mammografie. Meestal worden er van iedere borst 2 foto’s gemaakt vanuit 2 richtingen: één verticaal en één horizontaal. Een mammografie duurt ongeveer 10 minuten.
De laborant drukt uw borstweefsel zo compact mogelijk samen tussen twee kunststof platen. Het samendrukken van de borst is nodig om zo min mogelijk röntgenstraling te krijgen en voor duidelijke foto’s. Het samendrukken kan pijnlijk zijn. Vertel het de laborant als u pijnlijke borsten heeft zodat deze hier rekening mee kan houden.
Soms is het nodig om ook een echografie te maken van uw borst. Bent u nog geen 30 jaar? Dan krijgt u eerst een echografie en indien nodig een mammografie.
Met echografie maken we met behulp van ultrageluid (hoog frequente geluidsgolven) een afbeelding van de borst(en) en eventueel de oksel(s). Een echografie duurt ongeveer 10 - 15 minuten.
Als er sprake is van een goedaardige vochtblaas (cyste) die pijnlijk is, kan de radioloog besluiten tot een punctie. Met behulp van een dunne, holle naald zuigt de radioloog de cyste leeg. Na de punctie is de cyste meestal weg. Het is meestal niet nodig om de cellen te laten onderzoeken.
Bij een verdachte afwijking in de borst wordt ook een echografie gedaan van de oksel aan dezelfde zijde. Bij verdenking op een afwijkende lymfeklier in deze oksel, verrichten we een punctie uit die lymfeklier. De cellen sturen we voor onderzoek naar het pathologisch laboratorium.
Als we een afwijking vinden waarvan onduidelijk is of het goedaardige afwijking betreft, nemen we biopten (stukjes weefsel) uit deze afwijking in uw borst. Na onderzoek van het weefsel kunnen we de aard van de afwijking bepalen.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u problemen met de bloedstolling? Meld dit dan aan de laborant? Dan stellen we de biopsie eventueel een aantal dagen uit.
Echogeleide biopsie
Als de afwijking zichtbaar is bij de echografie, nemen we een biopt tijdens het maken van de echografie.
Tijden spreekuur |
Contact |
ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur | 020 510 81 95 |
mammapoli@olvg.nl |