home

Bloedverlies later in de zwangerschap : na de eerste 3 maanden van de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u bloed verliezen. Er zijn verschillende oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap. Neem bij bloedverlies tijdens de zwangerschap altijd contact op met de verloskundige of arts.

Over bloedverlies na de eerste 3 maanden van de zwangerschap

Als u bloed verliest tijdens de zwangerschap, kunt u zich zorgen maken. De arts probeert daarom de oorzaak te vinden. U krijgt dan vaak een echo.
Vaak is bloedverlies na de eerste 3 maanden van de zwangerschap normaal. De arts vindt dan geen oorzaak.

Bloedende baarmoedermond

Contactbloeding

Tijdens de zwangerschap kan de baarmoedermond sneller gaan bloeden. Bijvoorbeeld tijdens de seks. Dit heet een contactbloeding. Dit komt vaak voor en is niet schadelijk voor de baby.
Na de bloeding neemt de arts vaak een kweek af. De arts bekijkt dan of u een infectie heeft. Als u een infectie heeft, dan krijgt u vaak antibiotica.
Soms krijgt u ook een uitstrijkje. De arts gaat dan met een soort wattenstaafje langs uw baarmoederhals. De arts bekijkt de cellen van uw baarmoederhals in het laboratorium.

Beginnen van de bevalling

Als u gaat bloeden, kan het ook zijn dat de bevalling begint. Als een bevalling begint, wordt de baarmoedermond groter. Hierdoor kunt u een beetje bloed verliezen. Dit heet tekenen.

Afwijkingen

U kunt ook een bloedende baarmoederwond krijgen door afwijkingen, zoals een poliep. Een poliep is een klein bultje bij of in uw baarmoeder. Vaak is een poliep niet schadelijk. Wel kan een poliep snel bloeden. Hierdoor kunt u ook tijdens de zwangerschap bloed verliezen.
Als u een poliep of andere afwijking heeft, dan krijgt u na de bevalling een behandeling.  

Placenta dicht bij de baarmoedermond

De baby krijgt tijdens de zwangerschap zuurstof en voeding via de placenta. De placenta wordt ook de moederkoek genoemd. De placenta groeit vast aan de zijkant van de baarmoeder.
Soms groeit de placenta dicht bij de baarmoedermond vast aan de wand van de baarmoeder. Dit heet een laagliggende placenta. Als de baarmoeder tijdens de zwangerschap groter wordt, kunnen bloedvaatjes in de placenta sneller gaan bloeden. U verliest dan bloed.
Een laagliggende placenta is vaak de oorzaak van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Als u een laagliggende placenta heeft, heeft u vaak geen buikpijn.

Behandeling bij een laagliggende placenta

Bij een laagliggende placenta blijft u in het ziekenhuis zo lang als u veel bloed verliest. De arts controleert de hartslag van uw baby elke dag.
Als de placenta voor de uitgang van de baarmoeder blijft liggen, kunt u niet via de natuurlijke weg bevallen. U krijgt dan een keizersnede. De arts bespreekt dit met u.

Het loslaten van de placenta

Als de placenta loslaat van de wand van de baarmoeder, kunt u veel bloed verliezen. Vaak heeft u dan ook hevige pijn in de onderbuik. Uw buik voelt gespannen aan. Neem bij bloedverlies en een gespannen buik meteen contact op met spoedzorg Verloskunde of met uw verloskundige.

Behandeling bij loslating van de placenta

De behandeling hangt af van hoe lang u zwanger bent en wat de arts ziet bij het onderzoek. De arts bespreekt met u welke behandeling er nodig is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de afdeling via MijnOLVG. U kunt ook bellen.

Polikliniek Verloskunde, locatie Oost, P1
020 599 30 60 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)

Polikliniek Verloskunde, locatie West, route 24
020 510 86 24 (op werkdagen van 08.15 uur tot 16.15 uur)

Bij spoed
Anna Paviljoen, locatie Oost, 2e etage
Spoedzorg Verloskunde,  020 599 22 35 (bij spoed, dag en nacht bereikbaar)
Bevalsuites, 020 599 30 09 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: