home

Algemeen - Ingrepen in dagbehandeling : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie, Traumachirurgie en Orthopedie

Een aantal operaties wordt gedaan in dagbehandeling. Dat betekent dat u na de operatie dezelfde dag weer naar huis kunt. Afhankelijk van de operatie die u krijgt, wordt u plaatselijk verdoofd, krijgt u een ruggenprik of gaat u onder algehele narcose. Welke verdoving u nodig heeft, wordt van tevoren met u besproken. Zie voor meer informatie ook de folder Anesthesie. U wordt op de zaal of kamer verpleegd waar ook andere patiënten liggen. Om die reden en vanwege de korte verblijfsduur van patiënten is bezoek niet mogelijk. U kunt alleen worden opgehaald en weggebracht.

: op deze pagina snel naar

Betrokken afdeling
Chirurgie   Bekijk team

Verloop

Voorbereiding

Nadat u zich heeft gemeld op de dagbehandeling, wordt u naar de operatiekamer (OK) gebracht door een verpleegkundige. Eventueel krijgt u een medicijn om de spanning weg te nemen en/of de pijnklachten na de operatie te verzachten.

Op het operatiecomplex

Op het operatiecomplex krijgt u een infuus aangelegd, wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt u algehele of plaatselijke anesthesie. Bij de algehele anesthesie worden slaapmedicijnen toegediend via het infuus. Na toediening valt u binnen een minuut in slaap. Bij plaatselijke anesthesie blijft u in principe wakker. Op verzoek kan de anesthesioloog wel een licht slaapmiddel toedienen, zodat u de ingreep niet bewust meemaakt.

Na de operatie

Na de operatie verblijft u een tijdje op de uitslaapkamer (verkoeverkamer of recovery) waar u verder bijkomt van de operatie. Hier ligt u aangesloten aan verschillende monitoren waardoor u extra bewaakt wordt en krijgt u zo nodig medicatie tegen de pijn. De behandeling van pijn wordt zo goed mogelijk afgestemd op uw pijnklachten. Dit gebeurt door middel van een pijnmeting.

Als u goed wakker bent, een stabiele bloeddruk en ademhaling heeft, en de pijn onder controle is, wordt u weer door de verpleegkundige opgehaald.

Eenmaal terug op de dagbehandeling zal de verpleegkundige contact opnemen met uw con-tactpersoon om hem of haar ervan op de hoogte te stellen dat u weer terug bent op de afdeling en eventueel een tijd van ophalen af te spreken.

Ontslag

Van de verpleegkundige hoort u hoe laat u weer naar huis mag. Bespreek voor de operatie met uw arts wanneer u uw eventuele werkzaamheden weer kunt hervatten. De eerste paar dagen adviseren wij u het rustig aan te doen.

U krijgt bij ontslag het volgende mee:

  • Een afspraak voor controle op de polikliniek bij uw behandelend specialist.
  • Richtlijnen voor de nazorg thuis.
  • Eventueel aanvullende pijnstillers of een recept hiervoor.

Naar huis

Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.

Nazorg

Als u de avond of nacht na thuiskomst klachten krijgt die verband houden met de ingreep/verdoving, neemt u dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek van het desbetreffende specialisme.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met een van onderstaande afdelingen:

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: