home

Aambeien : u kunt hiervoor terecht bij Chirurgie

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen. Het uitrekken, uitzakken en naar buiten puilen van deze zwellichamen kan een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel geven. Behandeling is mogelijk door rubberen bandjes te plaatsen of een kleine operatie te doen.

Hoe ontstaat het?

Aambeien ontstaan vooral door een gebrek aan voedingsvezels in ons eten. Ook veel zitten, onvoldoende lichaamsbeweging en een te hoog lichaamsgewicht kunnen hiertoe bijdragen. Tijdens de zwangerschap komen aambeien ook vaker voor.

Klachten

Klachten bij aambeien zijn een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel door het uitrekken, uitzakken en naar buiten puilen van de zwellichamen. Daarbij kan het bloed in de zwellichamen gestuwd raken, waardoor aambeien makkelijk bloeden. Ook kan er zich een bloedstolsel vormen in adertjes in de huid rond de anus. Dat is uitwendig voelbaar en pijnlijk. Dit wordt een getromboseerde aambei genoemd. Verdere klachten kunnen zijn jeuk, vochtverlies en eczeem rond de anus.

Leefregels bij aambeien

Om te voorkomen dat u opnieuw klachten krijgt, raden we u aan om de volgende leefregels op te volgen:

Houd de stoelgang zacht en eet daarom voldoende voedingsvezels (zoals volkoren brood, groente en fruit, zemelen) en drink veel water (1½ - 2 liter per dag). Soms krijgt u een recept voor medicijnen.
Stel bij aandrang het toiletbezoek niet te lang uit. Wanneer u probeert regelmaat aan te brengen, voorkomt u dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden.
Probeer meer te bewegen en zo nodig wat af te vallen.

Onderzoeken

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Chirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: