home

20-weken-echo : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Alle zwangeren krijgen een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Dit onderzoek is een medische echo en geen 'pret-echo'. Het structureel echoscopisch onderzoek vindt bij voorkeur plaats bij een zwangerschapsduur tussen de 19 en 20 weken. Daarom wordt het ook wel de 20-weken-echo genoemd.


Bij dit echoscopische onderzoek kijkt een echoscopist naar alle zichtbare organen en structuren van de baby, naar de groei van de baby en naar de hoeveelheid vruchtwater. Grote afwijkingen kunnen hierbij zichtbaar worden. Als er afwijkingen zichtbaar zijn op de echo wordt u doorverwezen voor verder onderzoek.

Verloop

Niet verplicht

Echo-onderzoek tijdens de zwangerschap is beslist niet verplicht. Veel ouders kiezen wel voor echo-onderzoek in de zwangerschap, maar niet iedereen wil nader onderzoek bij 20 weken. Als u overweegt de 20-weken echo te laten doen, dan heeft u vóór het onderzoek een uitgebreid gesprek met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

De informatie in de folder van het RIVM 'Informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek' kan u helpen bij de voorbereiding op dit gesprek. U kunt ook na het gesprek de informatie in de folder nog eens rustig nalezen. RIVM folders zijn beschikbaar op de afdeling. U krijgt bij de intake informatie over waar u informatie kunt vinden, ook in verschillende talen.

 

 

Waar wordt dit onderzoek gedaan?

De 20-weken-echo wordt gemaakt bij de poliklinieken Verloskunde op OLVG locatie West of Oost en bij het Verloskunde Centrum Oost Echopunt. De verloskundig zorgverlener overlegt met u wanneer u een afspraak kan maken.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: