home

Polikliniek Nefrologie : u kunt hiervoor terecht bij Nierziekten

Polikliniek Nefrologie

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Openingstijden

ma t/m vrij: 8.30-16.00 uur

Contact

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Icoon Patienten Service Punt

Het Patiënten Servicepunt
: voor al uw niet-medische vragen

Bij het Patiënten Servicepunt meldt u zich aan bij binnenkomst in ons ziekenhuis. 
U vindt ons in de centrale hal op locatie Oost en locatie West.
Hier kunt u terecht met al uw niet-medische vragen.

Lees verder

Routes

Over de poli

De nieren zijn erg belangrijk voor het lichaam. Zo filteren ze afvalstoffen uit het bloed, zorgen ze voor de vochthuishouding en maken ze een aantal belangrijke hormonen. Bij een nierziekte werken de nieren minder goed of helemaal niet meer. Dit wordt nierinsufficiëntie genoemd. Nierinsufficiëntie kan plotseling ontstaan (acuut), maar ook geleidelijk ontstaan en verergeren (chronisch).

Wanneer de nieren het bloed niet meer goed filteren, hopen zich afvalstoffen op in het lichaam. De nieren hebben een grote reserve. Zelfs met één nier kan iemand een normaal leven leiden. Er zijn vaak pas klachten als de nieren bijna niet meer werken. Iemand met slecht werkende nieren is vaak moe, heeft minder eetlust, moet vaak plassen en heeft een hoge bloeddruk. Ook kan het lichaam vocht vasthouden waardoor armen, benen en gezicht opzwellen. 

Behandeling door internist-nefroloog

Bij veel nierziekten is behandeling met medicijnen mogelijk en is bijvoorbeeld dialyse niet nodig. Op de lange termijn kan een nieraandoening levensbedreigend zijn. Het is dan ook erg belangrijk om op tijd met de juiste behandeling te starten. Als uw klachten duiden op een nieraandoening zal u worden verwezen naar de internist-nefroloog.

Op de polikliniek Interne Geneeskunde worden nierziekten behandeld zoals hoge bloeddruk, nierfilterziekten, nierstenen, vaatontstekingsziekten en chronisch nierfalen. Ook worden hier patiënten gezien die worden voorbereid voor nierfunctievervangende therapie zoals hemodialyse, buikdialyse en niertransplantatie.

Dialyse-afdeling OLVG

Een nierziekte kan ervoor zorgen dat dialyse noodzakelijk is. Op de Dialyse-afdeling van OLVG dialyseren wekelijks zo’n 40 patiënten.