home

Intensive Care Oost : u kunt hiervoor terecht bij Intensive Care

Intensive Care Oost

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, IC

Openingstijden

Contact

Icoon Patienten Service Punt

Het Patiënten Servicepunt
: voor al uw niet-medische vragen

Bij het Patiënten Servicepunt meldt u zich aan bij binnenkomst in ons ziekenhuis. 
U vindt ons in de centrale hal op locatie Oost en locatie West.
Hier kunt u terecht met al uw niet-medische vragen.

Lees verder

Routes

Over de verpleegafdeling

Op de Intensive Care (IC) worden patiënten behandeld bij wie één of meer vitale lichaamsfuncties zodanig worden bedreigd dat intensieve behandeling noodzakelijk is. Dit kan zijn als gevolg van een operatie, hartstilstand, ziekte of ongeval. Als de toestand van een patiënt stabiel is, kan deze terugkeren naar een verpleegafdeling.

Praktische informatie voor bezoekers

 • Meld u voor uw bezoek bij de balie van de IC
 • Bloemen en fruit zijn niet toegestaan op de IC
 • Voor de bezoekers van de Intensive Care zijn 2 familiekamers. Deze bevinden zich aan uw linkerhand nadat u de afdeling bent binnengekomen. De familiekamers zijn niet in gebruik vanwege de coronamaatregelen. 
 • Onze medewerkers mogen niet zomaar aan iedereen informatie over patiënten geven. We geven medische informatie alleen door aan de eerste contactpersoon. De contactpersoon kan dag en nacht bellen naar de verpleegkundige om te horen hoe het gaat. De verpleegkundige kan algemene informatie geven over de toestand van de patiënt. Voor vragen over de medische toestand en/of de behandeling kan de contactpersoon terecht bij de arts. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden.

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Een bezoek aan de Intensive Care maakt vaak veel indruk op een kind. Het is aan u om in te schatten of u een kind mee wilt nemen op bezoek. Bent u van plan om kinderen mee op bezoek te nemen? Bekijk dan ter voorbereiding het fotoboek dat speciaal voor kinderen is gemaakt: fotoboek bezoek aan de Intensive Care.

Videobellen met contactpersonen

Bent u contactpersoon van een patient op onze IC? Dan kan videobellen een goed alternatief zijn voor het ontvangen van bezoek. Om gebruik te maken van videobellen maakt u een afspraak met de verpleegkundige.  

Apparatuur op de IC

Alle kamers op de Intensive Care hebben speciale apparatuur om de lichaamsfuncties in de gaten te houden, te registeren en te ondersteunen zoals:

 • Bloeddruk, temperatuur, hartritme en zuurstofgehalte
  Via een monitor wordt de bloeddruk, de temperatuur, het hartritme en het zuurstofgehalte van de patiënt zichtbaar.
 • Ademhaling
  Veel patiënten worden beademd door een machine, om zo de longfunctie te kunnen ondersteunen of over te nemen.
 • Nierfunctie
  Soms staat er een dialyseapparaat, dat tijdelijk de nierfunctie overneemt.
 • Computer
  Bij ieder bed voor de medewerkers om gegevens te verwerken.

  Op de IC hoort u regelmatig een alarm. Het personeel kan snel de ernst van het alarm beoordelen.

Medisch team

Op de Intensive Care werkt een medisch team dat bestaat uit een intensivist, arts-assistent, IC-verpleegkundige, IC-verpleegkundige in opleiding, verpleegkundig specialist in opleiding, physician assistant in opleiding en eventueel een intensivist in opleiding. De intensivist is de hoofdbehandelaar. Hij of zij is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die intensieve behandeling nodig hebben en is verantwoordelijk voor de patiënten die opgenomen zijn op de Intensive Care.

Wie werken er op de IC?

Op de IC werken de volgende medewerkers:

Intensivist
Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de Intensive Care-geneeskunde. De medische behandeling op de IC wordt uitgevoerd door Intensivisten, Intensivisten in opleiding en medisch specialisten in opleiding. Er is altijd een arts aanwezig op de afdeling.

IC-verpleegkundige
Dit is een verpleegkundige die de vervolgopleiding Intensive Care heeft gedaan. Er werken ook verpleegkundigen die hiervoor in opleiding zijn. De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse verpleging en verzorging van de patiënt en observeren de lichaamsfuncties. Een verpleegkundige zorgt tijdens een dienst voor 1 of 2 patiënten.

Verpleegkundig specialist
Een verpleegkundig specialist is een IC-verpleegkundige die na zijn of haar opleiding tot IC-verpleegkundige nog een opleiding tot verpleegkundig specialist heeft gedaan. Hierdoor kunnen verpleegkundig specialisten bijvoorbeeld ook medicijnen voorschrijven. Onze verpleegkundig specialisten houden zich vooral bezig met patiënten die langere tijd op de Intensive Care liggen, en de problemen die daarbij komen kijken. Daarnaast heeft een verpleegkundig specialist taken die vergelijkbaar zijn met die van een arts-assistent.

Physician assistant
De physician assistent is een medisch zorgprofessional die zelfstandig zorg biedt aan patiënten binnen de intensive care.

Afdelingsassistent
De afdelingsassistent helpt de verpleegkundigen bij de verzorging.

Fysiotherapeut
De fysiotherapeut doet oefeningen met de patiënt.

Secretaresse
De secretaresse beantwoordt de telefoon en handelt de administratieve zaken

Gastvrouw
De gastvrouw of gastheer ontvangt en ondersteunt eventueel het bezoek. Zij geven algemene informatie over de afdeling en het ziekenhuis, maar niet over verpleegkundige of medische zaken. De gastvrouw of gastheer is er iedere dag van 14.00 tot 17.00 uur en is bereikbaar via de verpleegkundige of via seinnummer 4919.

Onderzoekers
Medewerkers en studenten doen wetenschappelijk onderzoek op de IC.

Medisch studenten en artsen in opleiding
OLVG is een opleidingsziekenhuis. Medisch studenten en artsen in opleiding mogen ervaring opdoen op de IC. De intensivist blijft altijd eindverantwoordelijk.