home

Kind op bezoek op de Intensive Care : een goede voorbereiding

Een bezoek op de Intensive Care kan veel indruk maken op een kind. Het is daarom belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een bezoek op de Intensive Care.

Een kind op bezoek

Een bezoek op de Intensive Care kan veel indruk maken op een kind. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of een kind meegaat naar de Intensive Care.

Als een kind een goede band heeft met de patiënt op de Intensive Care, kan het fijn zijn voor het kind om de patiënt te zien. Als de band minder goed is, is het beter om een kind niet mee te nemen naar de Intensive Care.

Als het kind niet mee gaat naar de Intensive Care, kan een kind altijd een brief of tekening maken voor de patiënt. Het is belangrijk om een kind wel informatie te geven over de patiënt. Zo blijft het kind betrokken bij de patiënt.

Zo bereidt u een kind voor

Het is belangrijk dat u een kind goed voorbereidt voor een bezoek op de Intensive Care. Laat een kind nooit alleen op bezoek gaan. Vanaf 18 jaar mag iemand alleen op bezoek, maar soms is het dan nog fijn als er een volwassene meegaat.

Zo kunt u een kind goed voorbereiden op een bezoek:

 • Het is belangrijk om het kind te vertellen dat de patiënt ziek is. Houd hierbij rekening met de leeftijd van het kind.
 • Vertel eerlijk of de patiënt nog beter kan worden. Als de patiënt beter kan worden, vertel dan dat de dokters en verpleegkundigen hun best doen om de patiënt beter te maken.
 • Vertel wat het kind kan verwachten. Dit kan met behulp van 1 van de fotoboekjes op deze pagina.
 • U kunt een foto maken van de patiënt op de IC. Voor het bezoek kunt u de foto aan het kind laten zien. Zo weet het kind wat het kan verwachten.
 • Als een patiënt niet kan reageren, vertel dit dan aan het kind.
 • Als het kind vragen heeft over de patiënt, raden wij aan een eerlijk en duidelijk antwoord te geven.

Hulp bij het voorbereiden

Als u hulp wil bij het voorbereiden van een kind, kunt u dat gewoon vragen. De verpleegkundige helpt u graag. U kunt ook vragen of de kinderpedagoog of kinderpsycholoog u kan helpen.

Zo gaat het bezoek

Voor het bezoek

 • De patiënt geeft aan of het kind op bezoek mag komen. De patiënt mag dit weigeren. Soms kan een patiënt dit niet meer zelf aangeven, dan besluiten de naasten of een kind op bezoek kan komen.
 • Als u een kind meeneemt, vertel dit dan altijd aan de verpleegkundige.
 • In de familiekamer op de IC hangt informatie om een kind voor te bereiden op het bezoek aan de IC. Er is informatie voor verschillende leeftijden. Deze kunt u nog even doornemen met het kind.

Tijdens het bezoek

 • Het kind mag de patiënt aanraken en een kus geven. Een verpleegkundige kan hierbij helpen.
 • Maak het bezoek niet te lang. Een kind krijgt veel indrukken. Een bezoek van 5 minuten kan al genoeg zijn. Laat het bezoek niet langer duren dan 15 minuten.
 • Breng het kind zelf aan het einde van het bezoek naar de familiekamer. Een kind mag niet alleen in de familiekamer blijven. Zorg dat er altijd iemand bij het kind is.
 • Het is belangrijk dat het kind niet alleen rondloopt op de Intensive Care. Dit is belangrijk voor de privacy en de rust van andere patiënten, maar ook voor het kind zelf.
 • Zorg ervoor dat het kind rustig is op de Intensive Care. Dit is belangrijk omdat er erg zieke patiënten op de Intensive Care liggen.

Na het bezoek

Na het bezoek heeft het kind waarschijnlijk even de tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Vraag na het bezoek of het kind nog vragen heeft. Praat de volgende dag nog even over het bezoek.

Fotoboeken

Om een kind goed voor te bereiden op een bezoek op de Intensive Care, kunt u 1 van de fotoboeken bekijken.

Fotoboek: Een kind op bezoek op de Intensive Care van OLVG, locatie West

Fotoboek: Een kind op bezoek op de Intensive Care van OLVG, locatie Oost (tot 6 jaar)

Fotoboek: Een kind op bezoek op de Intensive Care van OLVG, locatie Oost (vanaf 6 jaar)

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? De vertegenwoordiger of contactpersoon van de patiënt kan de Intensive Care altijd bellen.

Intensive Care, locatie Oost
020 599 30 07 (dag en nacht bereikbaar)

Intensive Care, locatie West, route 26
020 510 87 19 (dag en nacht bereikbaar)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Intensive Care van OLVG. Laatst gewijzigd: