home

Cardiac Care Unit (CCU) : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Cardiac Care Unit (CCU)

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, C3

Openingstijden

Contact

Icoon Patienten Service Punt

Het Patiënten Servicepunt
: voor al uw niet-medische vragen

Bij het Patiënten Servicepunt meldt u zich aan bij binnenkomst in ons ziekenhuis. 
U vindt ons in de centrale hal op locatie Oost en locatie West.
Hier kunt u terecht met al uw niet-medische vragen.

Lees verder

Routes

Over de verpleegafdeling

U komt op onze Cardiac Care Unit (CCU), ook wel Hartbewaking genoemd, terecht als u acute hartproblemen heeft. Op de CCU liggen patiënten met complexe cardiale aandoeningen. Op de CCU krijgt u intensieve bewaking van uw hart. Dit betekent dat u aan de monitor ligt en dat een specialistisch verpleegkundige uw hartritme en vitale functies (ademhaling, bloedcirculatie en bewustzijn) 24 uur per dag controleert. Ook krijgt u de nodige onderzoeken en wordt er gestart met medicatie, of wordt uw medicatie aangepast. In eerste instantie kunt u door de intensieve bewaking uw bed of kamer niet verlaten. Als het langzaam beter met u gaat, kunt u vaak terugkeren naar een verpleegafdeling of naar een ander ziekenhuis.

Op bezoek op de CCU

De bezoektijden van de CCU vindt u op deze pagina.

  • Meld u voor uw bezoek bij de balie van de Cardiac Care Unit.
  • Om hygiënische redenen is het niet toegestaan om fruit of bloemen mee te nemen voor uw naaste. Neemt u toch eten mee? Doe dit dan direct in de patiëntenkoelkast. Schrijf de naam van uw naaste en de datum van vandaag erop.
  • Als de verpleegkundige of arts u vraagt om de kamer te verlaten, doe dit dan meteen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een acute situatie of tijdens een onderzoek. Als dit gebeurt, mogen maximaal twee bezoekers in de hal bij de liften wachten. Andere bezoekers vragen wij om beneden bij het bezoekersrestaurant te wachten.
  • Wij vragen u de Cardiac Care Unit meteen te verlaten na uw bezoek, en niet te wachten op de gang. Zo houden we het rustig op de afdeling.
  • U mag uw mobiele telefoon gewoon gebruik op de Cardiac Care Unit. Moet u bellen? Doe dit dan in de hal bij de liften, en niet op de afdeling zelf.
  • Onze medewerkers mogen niet zomaar aan iedereen informatie over patiënten geven. Medische informatie over patiënten geven we alleen door aan de contactpersoon. De contactpersoon kan dag en nacht bellen naar de verpleegkundige om te vragen hoe het met de patiënt gaat. 

Apparatuur op de CCU

Alle kamers op de CCU hebben speciale apparatuur om uw hart en de vitale functies in de gaten te houden, te registeren en te ondersteunen. Via een monitor wordt de bloeddruk, de temperatuur, het hartritme en het zuurstofgehalte zichtbaar, en kunnen we regelmatig een hartfilmpje maken. Een ander woord voor hartfilmpje is ECG.

Op de CCU hoort u regelmatig een alarm. Niet elk alarm is erg. Als er een alarm afgaat, komt een medewerker kijken wat er aan de hand is.

Wie werken er op de CCU?

Op de CCU werkt een medisch team dat bestaat uit een cardioloog, een arts-assistent (in opleiding tot specialist), een CCU-verpleegkundige en een CCU-verpleegkundige in opleiding of leerling verpleegkundigen.

Daarnaast vindt u op de CCU ook nog onderzoekers, afdelingsassistenten, keukenmedewerkers, secretaresses, fysiotherapeuten en diëtisten.