POP-expertisecentrum

POP-poli u kunt hiervoor terecht bij POP-expertisecentrum

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P1

Tijden spreekuur

Donderdag 09:00 - 12:00 uur

Telefonisch bereikbaar

ma t/m vrij 8.15 - 16.15 uur

Naar MijnOLVG

 

Route

Naar de polikliniek

Oost, P1

 

Polikliniek Verloskunde Oost P1 BG

Naar het ziekenhuis

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9

Met het openbaar vervoer

Via Centraal Station
U neemt de metro richting Gaasperplas (53) of Gein (54) of de sneltram richting Amstelveen (51). Uitstappen bij halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten*. U kunt ook een halte eerder uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1, richting Muiderpoortstation, nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit.

Via Amstelstation
U neemt de metro (53, 54) of sneltram (51) richting Centraal Station. Uitstappen halte Wibautstraat, uitgang Vrolikstraat. Vervolgens slaat u bij de stoplichten rechtsaf, de Eerste Oosterparkstraat op. Bij de volgende stoplichten slaat u linksaf richting het Oosterpark. Na 50 meter bevindt zich de hoofdingang. De loopafstand is circa 10 minuten. U kunt ook een halte later uitstappen bij Weesperplein en vervolgens tram 1 nemen. U stapt dan voor de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen, richting station Noord, en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Via Muiderpoortstation
U neemt tram 1, richting Osdorp De Aker of tram 3, richting Zoutkeetsgracht. U stapt dan tegenover de hoofdingang, halte Beukenweg, uit. U kunt ook bus 37 nemen richting Amstelstation en uitstappen bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Met de auto

Via Den Haag / SchipholVia Almere / Amersfoort
Volg de borden Amsterdam (A1), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost.
*Neem afslag centrum (S112), ga bij de stoplichten linksaf richting centrum (Gooiseweg), op de rotonde rechts aanhouden (Wibautstraat). Na het viaduct gaat u bij het vijfde stoplicht rechtsaf. Na de afslag (links aanhouden); Mauritskade volgen. Bij het eerste stoplicht rechtsaf. Bij de derde zijstraat rechtsaf het 's Gravesandeplein op.

Volg de borden Amsterdam (A4), dan de ringweg om Amsterdam(A10), ring Zuid, ring Oost. Volg route vanaf *.

Via Zaandam / Alkmaar
Volg de borden Amsterdam (A8) en vervolgens de ringweg om Amsterdam (A10), afslag S114 richting Artis/Centrum. Na de Piet Heintunnel slaat u meteen linksaf, de Panamalaan op. Aan het einde gaat u rechtdoor (weg buigt naar rechts). U rijdt nu op de Zeeburgerdijk, deze gaat over in de Mauritskade. Vanaf de spoorbrug slaat u bij de derde stoplichten linksaf, de s‘ Gravesandestraat op en bij de derde zijstraat rechtsaf, het ’s Gravesandeplein op.

Via Utrecht
Volg de borden Amsterdam (A2), dan de ringweg om Amsterdam (A10), ring Oost. Volg route vanaf *.

P+R Zeeburg
U kunt uw auto ook parkeren op het P+R-terrein Zeeburg (naast ingang Piet Heintunnel. Adres: Zuiderzeeweg 46a, 1095 KJ) en vervolgens verder reizen per openbaar vervoer. Het P+R-terrein is 24 uur per dag geopend. Aan het parkeren op het P+R-terrein zijn kosten verbonden. 
Vanaf ringweg A10
Volg de ringweg om Amsterdam (A10). Neem afslag Zeeburg (S114) en volg P+R Zeeburg. 
Openbaar vervoerverbinding
U neemt bus 37 richting Amstelstation en stapt uit bij halte Beukenplein. Bij de stoplichten loopt u rechtdoor, richting het Oosterpark. Na 50 meter ziet u de hoofdingang. De loopafstand is circa 5 minuten.

Over de poli

Als u psychiatrische problemen heeft (gehad) en zwanger bent of zwanger wilt worden, kunt u door uw huisarts of behandelend medisch specialist verwezen worden naar de POP-poli. De POP-poli is een consultatie-/adviespolikliniek voor (aanstaande) moeders met psychiatrische klachten voorafgaande aan of tijdens de zwangerschap en/of een belaste familieanamnese voor bipolaire stoornis of psychotische stoornis.

Voor zwangerschapscontroles en echo’s gaat u naar uw eigen verloskundige of gynaecoloog. Ook blijft u bij uw eigen huisarts, psycholoog/psychiater in behandeling voor eventuele psychiatrische klachten.

Persoonlijk advies

Tijdens de afspraak geven wij een advies  aan patiënten en verwijzer  vanuit het oogpunt van de drie betrokken disciplines over:

  • invloed van (onbehandelde) psychiatrische klachten/aandoeningen tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode;
  • (medicamenteuze) behandelopties tijdens zwangerschap en in de kraamperiode;
  • invloed van medicatie op de (ongeboren) baby;
  • eventuele extra onderwerpen.

Gebaseerd op informatie over eerder gestelde diagnoses en behandelingen die de verwijzer in de verwijsbrief aan het POP team heeft vermeld, krijgt u een advies dat bij uw situatie past. Dit advies krijgt u ook op papier zodat u dit thuis rustig kunt nalezen. Met uw toestemming wordt deze brief met adviezen ook naar uw huisarts, verloskundige en uw psychiater of psycholoog verstuurd. Als u dit niet wilt, wordt de brief alleen naar u gestuurd. U kunt in overleg met uw behandelaars zelf besluiten wat u met dit advies doet.

Afspraken bij de POP-poli 

U komt een aantal keer op afspraak bij de POP-poli:

  • Voorafgaand aan en/of aan het begin van de zwangerschap (rond 10 – 16 weken)
  • Rond 34 weken
  • 3-6 weken na de bevalling

Medicatie

Gebruikt u medicijnen voor uw psychiatrische klachten of gaat u deze medicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap? Dan adviseren wij u meestal om in het ziekenhuis te bevallen en vervolgens minimaal één dag op de kraamafdeling te blijven. De bevalling vindt vaak plaats met uw eigen verloskundige. U heeft dan een kamer samen met uw baby. Uw partner mag hierbij ook aanwezig zijn. 

Op de kraamafdeling werken verpleegkundigen die ervaring hebben met zwangeren die psychiatrische problemen hebben. Zij kunnen u en uw partner, indien nodig, goed ondersteunen.

Expertisecentrum

Ruim 15 jaar geleden werd in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, nu OLVG locatie West, de POP-poli opgericht door gynaecoloog dr. Heeres, psychiater Prof. Honig en kinderarts dr. Wennink.  Een unieke samenwerking van drie specialismen om eerste- en tweedelijnszorgverleners te adviseren rondom de combinatie zwangerschap en psychiatrische ziekten.  In OLVG Oost bestond eveneens een POP-poli, opgericht door gynaecoloog dr. Van Pampus, psychiater Portier en kinderarts dr. Van Kempen. Na de fusie van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en OLVG zijn beide POP-poli’s samengegaan. Sinds 2019 zijn er 3 POP-spreekuren per week en is het 'dedicated' POP-team uitgebreid met meerdere gynaecologen, gespecialiseerd verloskundigen, kinderartsen en psychiaters, en sinds 2020 met opleidingsassistenten.

Om de kwaliteit van de POP-poli als expertisecentrum  te kunnen blijven waarborgen, volgen wij de laatste ontwikkelingen op het gebied van zwangerschap en psychiatrie, zijn wij op de hoogte van de meest recente literatuur en dragen wij bij aan het vergroten van de kennis over dit onderwerp door het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Zwangerschap en coronavirus

Bekijk de veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus.

Bekijk het filmpje over zwangerschap en psychische klachten

OLVG POP-poli