home

ICD implantatie : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

ICD is de afkorting van Implanteerbare Cardio Defibrillator. Dit implanteerbare kastje houdt continu het hartritme in de gaten en kan zo nodig gevaarlijke hartritmestoornissen beëindigen.

Een ICD is speciaal voor patiënten die een grote kans hebben een gevaarlijke ritmestoornis te krijgen. Uw cardioloog adviseert een ICD als medicijnen onvoldoende helpen tegen hartritmestoornissen en een operatie niet mogelijk is.

Verloop

De behandeling

Een ICD-implantatie vindt plaats in de hartkatherisatiekamer. De cardioloog implanteert de ICD onder de huid onder het sleutelbeen of achter de spier van het sleutelbeen. De geleidingsdraden van de ICD gaan door de bloedvaten naar het hart. De draden geven de elektrische prikkels van het hart door aan de ICD. Zo controleert de ICD voortdurend of het hartritme goed is. Is er een levensbedreigende hartritmestoornis? Dan geeft de ICD een stroomschok, waardoor de hartritmestoornis stopt. Het hart gaat weer normaal kloppen en een hartstilstand is voorkomen.

Na de behandeling

De meeste mensen zijn blij met hun ICD. Ze voelen zich weer vrij om te doen wat ze willen. Toch moet u rekening houden met een aantal zaken:

  • U moet af en toe naar het ziekenhuis voor controle van uw ICD.
  • Er zijn beperkingen wat betreft autorijden. Uw rijbewijs in na de implantatie ongeldig. U kunt na 2 maanden het rijbewijs opnieuw aanvragen. Een rijbewijs voor beroepsmatig rijden is beperkt mogelijk.
  • Uitgebreidere informatie over de bijwerkingen en gevolgen van ICD-implantatie vindt u in onze patiëntenfolder.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: