Aandoeningen & behandelingen

Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy u kunt hiervoor terecht bij Urologie

Het vergruizen van nierstenen wordt gedaan met een machine die vanaf de buitenkant van uw lichaam stenen in uw lichaam kan afbreken. Dit wordt gedaan door middel van gerichte schokgolven (korte pulsen van geluidsgolven met hoge energie). De steen absorbeert de energie en hierdoor breekt de steen in kleinere stukken. Deze kleinere stukken kunt u in de dagen tot weken na de behandeling uitplassen.

Verloop

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling mag u gewoon eten en drinken. Wanneer u aan de beurt bent, wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u van de verpleegkundige een tabletje diclofenac en een injectie met pethidine tegen de pijn.

De behandeling

U mag op uw rug plaatsnemen op de behandeltafel. Door middel van röntgenstraling wordt de steen gelokaliseerd. De verpleegkundige brengt wat gelei aan op uw huid voor optimale geleiding van de schokgolven. Wanneer de machine goed is ingesteld, start de behandeling.

U krijgt 3000 schokgolven toegediend met een snelheid van 80 keer per minuut. De intensiteit van de schokgolven kan handmatig worden opgevoerd. De behandeling start op stand 1 en kan tot stand 4 of 6 worden verhoogd. Afhankelijk van de locatie van de steen en uw ervaring. Hoe hoger de intensiteit, hoe beter het resultaat van de behandeling, maar vaak ook hoe pijnlijker de behandeling is.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 40 minuten.

Na de behandeling

 • Na de behandeling mag u naar huis. Autorijden of fietsen wordt voor de rest van de dag afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
 • Het is belangrijk dat u na de behandeling goed drinkt. Dit helpt bij het uitplassen van mogelijk gruis en het bloed in de urine verdwijnt dan sneller.
 • Het kan voorkomen dat u bij het plassen wat bloed in de urine hebt. Dit is niet erg. Haal de urine door een theezeefje of koffiefilter om eventuele stukjes gruis op te vangen en te bewaren. Deze kan u meenemen bij uw volgende afspraak.
 • Door de schokgolven kan de huid beschadigen op de plaats waar de kop van de vergruizer tegen de huid wordt geplaatst. Er ontstaat soms roodheid of een blauwe plek. Dit kan het gevoel van een schaafwond geven. Binnen enkele dagen herstelt dit vanzelf.

Tips

 • Kom niet met eigen vervoer

  Vanwege de pijnstilling die we geven, mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer.
 • Gebruikt u bloedverdunners?

  Bespreek met uw arts of u deze moet stoppen of kan blijven gebruiken.
 • Nieuwe patiënt?

  Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Feiten & cijfers

 • > 350 vergruizingen per jaar

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018