Verpleegkundig specialist Melissa Sombroek : tijdens de behandeling zien mensen de voordelen van mijn rol

Twee keer zoveel tijd

Een ontzettend lief gebaar, waardoor ik weer eens besef hoe bijzonder mijn beroep is. Als verpleegkundig specialist kan ik mensen intensiever begeleiden en dat is prettig als je een weloverwogen keuze voor een behandeling moet maken. En er is ruimte om over andere dingen te praten dan de ziekte alleen. Hoe ziek zijn je relatie beïnvloedt bijvoorbeeld en wat je daaraan kunt doen. Ook is ons contact laagdrempelig: patiënten kunnen altijd mailen of bellen met vragen.

Team met de arts

Mijn beroep is vrij nieuw en niet iedereen weet wat hij van een verpleegkundig specialist kan verwachten. Het gebeurt wel eens dat mensen teleurgesteld of boos zijn (een keer ontplofte een vrouw bijna in mijn spreekkamer) als ze een afspraak met mij hebben in plaats van de dokter, ook al worden ze daar van tevoren altijd over geïnformeerd. Wat ze vaak niet weten is dat een verpleegkundig specialist ook een medische opleiding heeft gevolgd. En dat ik dus net als de dokter lichamelijk onderzoek doe, medicatie uitschrijf en een behandelplan maak. Ik vorm een team met de arts, die kijkt op de achtergrond altijd mee.

‘Bij jou gaat alles makkelijk’

Tijdens de behandeling zien mensen de voordelen van mijn rol. Een man mailde me laatst dat ie liever weer bij OLVG wilde worden behandeld. ‘Bij jou gaat alles altijd zo makkelijk, dat mis ik bij het andere ziekenhuis.’ Hij miste een vast aanspreekpunt die ook nog eens duidelijk kan uitleggen wat er precies gaat gebeuren bij de behandeling, vertelde hij. Dat is waar je het voor doet. En ja, ook door dat kaartje vorige week besef ik wat ik als verpleegkundig specialist kan betekenen voor iemand. Daar sta je lang niet altijd bij stil. 

Toch een studie Geneeskunde?

Ik weet nog hoe ik na mijn eerste studiejaar HBO-Verpleegkunde de kans kreeg om alsnog Geneeskunde te gaan studeren. Ik twijfelde even, maar ging uiteindelijk voor wat toen als de ‘veilige’ keuze voelde. Pas later heb ik me medisch ontwikkeld. Als ik terugkijk ben ik heel blij met de route die ik gevolgd heb. Ik heb nu het beste van beide werelden.’

Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist Oncologie