home

Verpleegkundig consulent Marieke Boerema : waarom praten vrouwen toch zo weinig met elkaar over de overgang?

Vrouwen praten nog liever met elkaar over hun belastingaangifte dan over de overgang”, verzucht verpleegkundig consulent Marieke Boerema. "Daardoor weten veel vrouwen amper wat ze kunnen verwachten van deze fase. En door het hardnekkige idee dat het ‘zwak’ zou zijn om medische hulp te vragen bij overgangsklachten blijven vrouwen bovendien soms jarenlang onnodig tobben over ernstige problemen.

Waarom ben ik de laatste tijd zo moe en neerslachtig? Waarom heb ik nu wéér een blaasontsteking? Waar komen die hartkloppingen toch vandaan?  Waarom heb ik ineens zo’n kort lontje? 
Ik merk op mijn wekelijkse menopauzespreekuur dat vrouwen hun klachten vaak niet goed kunnen plaatsen. Daardoor blijven ze vaak te lang met overgangsklachten doorlopen. Zelfs als die klachten hun privéleven of werk ontregelen.

Meer dan alleen opvliegers

De opvliegers en het zweten in de nacht kennen de meeste vrouwen wel. Maar dat de afname van vrouwelijke hormonen – dat is wat gebeurt tijdens de overgang – nog meer effecten heeft, is vaak onbekend. Je huid en je slijmvliezen kunnen droger worden bijvoorbeeld. Vaginale droogheid kan klachten bij het vrijen geven, maar kan ook leiden tot terugkerende urineweginfecties, schimmelinfecties en zelfs pijnklachten bij fietsen of alledaagse bewegingen. Vrouwen kunnen ook last hebben van extreme vermoeidheid en stemmingswisselingen. Allemaal gevolgen van de nieuwe balans waar lichaam en geest naar zoeken.

Regie terug

Vrouwen kunnen dus behoorlijk van slag zijn tijdens de overgang. Ze herkennen zichzelf soms niet meer. 
In mijn overgangsspreekuur leg ik uit waar de klachten vandaan komen en bespreek ik de mogelijke behandelingen. Ik merk dat uitleg over de oorzaken van overgangsklachten soms al voor opluchting zorgt. 
Begrijpen wat er speelt in je lijf. Weten wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen. En weten voor welke klachten medische behandeling mogelijk is.  Dat geeft vrouwen de regie over hun lichaam weer terug.
Samen met de patiënt en de gynaecoloog zoek ik gericht naar de beste oplossing. Soms is voorlichting genoeg. Soms is behandeling met medicijnen, zoals hormonen, wenselijk. Ook kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Door de gynaecoloog of door een andere specialist in OLVG.

Laat je goed informeren

Ik kan iedere vrouw in (of vóór) de overgang aanraden: laat je goed informeren! Praat erover met vriendinnen, zussen of de huisarts. Of kom naar de voorlichtingsavonden voor vrouwen in de overgang die we in OLVG organiseren. 

Betrokken afdelingen

Gynaecologie