Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De CRH-test wordt uitgevoerd als er een vermoeden is dat de bijnier niet goed wordt aangestuurd.
De bijnier is een orgaan dat onder andere cortisol (stresshormoon) maakt. Als de bijnier een signaal krijgt uit de hypofyse, een klier in de hersenen, gaat de bijnier cortisol produceren. Is dit signaal (ACTH) afwezig, dan maakt de bijnier geen cortisol. Is dit signaal te sterk dan blijft de bijnier cortisol maken. De hypofyse op zijn beurt wordt aangestuurd door het hormoon CRH dat in de hypothalamus, een ander deel van de hersenen, wordt gemaakt.
In de CRH-test wordt het effect van CRH op de hypofyse nagebootst door CRH toe te dienen. Om vast te stellen hoe de hersenen en de bijnier op de toediening van CRH reageren, worden ACTH en cortisol in het bloed gemeten voor en na toediening van CRH. De test kan zowel gebruikt worden bij patiënten die te weinig maar ook bij patiënten die teveel cortisol maken. Afhankelijk van de uitslagen kan bepaald worden wat de oorzaak van de verstoorde cortisol productie is.
Meer informatie over de test leest u in de folder.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bloedafname.