Aandoeningen & behandelingen

Bloedafname bij kinderenu kunt hiervoor terecht bij Bloedafname

Op alle locaties van Bloedafname bij OLVG is het mogelijk om bloed af te laten nemen bij kinderen.

Op Bloedafname OLVG, locatie Oost hebben we een speciale, kindvriendelijke bloedafnameruimte ingericht. Bij kinderen jonger dan 12 jaar wordt alleen bloed afgenomen als zij begeleid worden door een volwassene.

Op Bloedafname OLVG, locatie Oost gelden aparte openingstijden voor kinderen, zie de polikliniek Bloedafname OLVG, locatie Oost. 

Verloop

Voorbereiding

Hoe bereid ik mijn kind voor op bloedprikken?

  • Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij of zij kan verwachten.
  • Uw kind mag best weten dat een prik pijn kan doen. Vertel ook dat de pijn weer snel over is.
  • Wordt bij uw kind in de arm of hand bloed afgenomen, dan kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf. Dit kunt u bespreken met de polikliniek Kindergeneeskunde

Het onderzoek

Hoe verloopt de bloedafname?

De medewerker van Bloedafname vertelt u eerst waar bij uw kind bloed wordt afgenomen Meestal is dit in de arm of op de hand. Soms wordt bloed afgenomen uit de vinger of de hiel. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek en de leeftijd van uw kind. De medewerker maakt de afnameplaats van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. Als bloed uit de arm van uw kind wordt afgenomen, krijgt het een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het makkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden één of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt.

Hoe help ik mijn kind tijdens en na de bloedafname?

  • Als uw kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Wees daarom zelf kalm.
  • Meestal kan het kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, aaien en op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn knuffel mee laten doen.
  • Ook kunt u de aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen of een prentenboek te bekijken. Een schoolgaand kind kan worden afgeleid door het oplossen van raadsels of het vertellen van een verhaaltje.

Na het onderzoek

  • Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Vragen & contact

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Bloedafname.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Bloedafname van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018