behandeltraject hiv u kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

De behandeling van hiv bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

kenmerken van dit zorgpad
Persoonlijk behandelplan
Een multidisciplinair team bespreekt uw persoonlijk behandelplan. En kijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past.
Een vast contactpersoon
Zolang u bij ons onder behandeling bent krijgt u waar mogelijk een vast contactpersoon. Zo weet u precies bij wie u met uw vragen terecht kunt.
 • <1 week wachttijd tot het intakegesprek

Stap 1: Diagnose

Diagnose

Meestal wordt een hiv-test gedaan bij de huisarts of bij de SOA-poli van de GGD. Indien de test positief is, volgt er een verwijzing naar een hiv-behandelcentrum. U kunt zelf kiezen naar welk behandelcentrum u wil gaan.

Iedereen die de diagnose hiv krijgt, reageert hier anders op. Bij de meesten roept het veel verschillende emoties en gevoelens op. Ook kunnen er allerlei vragen in je opkomen over wat deze diagnose nu eigenlijk betekent. Om ruimte te geven aan de emoties, antwoorden te krijgen op de eerste vragen en verdere informatie te ontvangen over diagnose en behandeling, is het voor de meeste mensen prettig dat er op korte termijn een afspraak wordt gemaakt bij een hiv-behandelcentrum.

Als de verwijzing binnenkomt bij OLVG, neemt de verpleegkundig consulent of specialist contact op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek op een onze drie locaties. 

Stap 2: Afspraak poli

Afspraak polikliniek

De verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist neemt contact met u op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Deze afspraak wordt gepland op een van de volgende locaties:

Stap 3: Intakegesprek

Het intakegesprek

In OLVG zal de verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist u ontvangen voor een intakegesprek. Dit gesprek duurt, inclusief bloedafname, anderhalf tot twee uur. Het gespreksonderwerp is wisselend, afgestemd op de vragen, behoeften en gezondheidstoestand. Meestal komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • emoties en gevoelens ten aanzien van de diagnose
 • lichamelijke gezondheid
 • mentale gezondheid
 • medische voorgeschiedenis
 • levensstijl
 • voorlichting over hiv
 • voorlichting/uitleg over behandeling
 • uitleg behandeltraject

Er zal tevens onderzoek worden uitgevoerd:

 • Bloeddruk, pols en gewicht worden opgenomen
 • Lichamelijk onderzoek
 • Bloedonderzoek (na afloop van het intakegesprek bij de afdeling Bloedafname)

Na de intake worden er vervolgafspraken gemaakt bij de medisch specialist en bij de verpleegkundige. 

 

 

Stap 4: Behandeling

Behandeling

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. De behandeling van hiv bestaat meestal uit combinatietherapie. Naast de behandeling heeft het hiv-behandelteam van OLVG aandacht voor het dagelijks leven en psychosociale problematiek.