Aandoeningen & behandelingen

Zwangerschap en psychische klachtenu kunt hiervoor terecht bij Psychiatrie en Medische Psychologie

Tijdens de zwangerschap en bevalling vinden aanzienlijke fysieke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Deze veranderingen geven soms stress. Ook kunnen de veranderingen zorgen voor psychiatrische ziekten. Zwangere vrouwen en kraamvrouwen (tot 6 maanden na de bevalling (postpartum) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis.

Herkennen van klachten

Vaak worden psychiatrische ziekten in een zwangerschap niet herkend of er wordt geen diagnose gesteld. Dit komt omdat veel klachten van de zwangerschap hetzelfde zijn als klachten van psychiatrische ziekten. Denk aan slecht slapen, anders eten, aankomen in gewicht, gebrek aan energie, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Als deze klachten er zijn, wordt vaak gedacht dat dit bij de zwangerschap hoort, en wordt niet gelijk gedacht  aan een psychiatrische ziekte. Daarom is de diagnostiek en behandeling van de psychiatrische klachten soms vertraagd.

Psychiatrische problemen in het kraambed kunnen de interactie tussen moeder en kind moeilijker maken. De eerste dagen en weken na de bevalling zijn erg belangrijk voor de moeder-kind binding. Als de binding tussen moeder en kind minder sterk is, kan de moeder soms minder goed zorgen voor haar kind. Tevens kunnen psychiatrische stoornissen van de moeder effecten hebben op de  ontwikkeling van het kind. Gelukkig kunnen psychiatrische stoornissen tijdens zwangerschap en kraambed goed behandeld worden waardoor problemen worden voorkomen, ook bij de baby.

Risicofactoren

Bepaalde omstandigheden kunnen de zwangere kwetsbaarder maken voor een psychiatrische stoornis tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Deze risicofactoren kunnen zowel psychiatrisch als verloskundig zijn.

Psychiatrische risicofactoren

 • een eerder doorgemaakte episode van een psychiatrische stoornis bijvoorbeeld bij een vorige zwangerschap of bevalling
 • psychiatrische stoornissen bij familieleden
 • het hebben van psychische klachten
 • alcohol- of drugsgebruik

Verloskundige risicofactoren

 • een ongeplande of ongewenste zwangerschap
 • problemen tijdens een eerdere zwangerschap of bevalling
 • algemene risico’s, zoals veel stress, alleenstaand moederschap en weinig steun van familie of vrienden.

Geïntegreerde zorg en behandeling

Het goede nieuws is dat de meeste psychiatrische stoornissen tijdens de zwangerschap en in het kraambed goed te behandelen zijn. Het is van belang om de stoornis vroeg te signaleren zodat tijdige behandeling kan plaatsvinden. Dit komt de moeder, foetus/de baby en het gezin ten goede. Geïntegreerde zorg, vanuit psychiatrisch, verloskundig en kindergeneeskundig oogpunt, zoals aangeboden door het POP-Expertisecentrum van OLVG, is hierbij van groot belang.

Ons doel

 • Kennis van psychiatrische stoornissen en hun effecten op het nageslacht en gezin vergroten.
 • De psychiatrische symptomen van moeder behandelen en verminderen.
 • Het functioneren en welzijn van moeder en gezin verbeteren door nodige psychiatrische, sociale en medische hulp op te starten of te intensiveren.
 • De gezondheid en ontwikkeling van de foetus en baby optimaliseren.
 • Hierbij rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van moeder en haar directe gezin (partner, baby, andere familieleden).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie.